Friday, March 11, 2011

Ketagih Satu Ketul

Satu Ketul apa kau cakap ni? Ni aku nak cakap pasal One Piece lah. Tahu? Anime jepun tu. Hari tu aku nampak iklan dekat Astro Ceria One Piece akan dimainkan setiap Isnin - Khamis jam 12 tengahari. Adoi! Rasa macam nak berhenti kerja (sanggup tu). Aku suka gila kot anime ni. Lepas Dragon Ball, ni je lah satu-satunya anime yang betul-betul aku minat and follow. Even Naruto dan Bleach yang lagi famous tu pun aku tak follow sangat.
One Piece pasal pengembaraan sekumpulan lanun bernama "Straw Hat Pirate" yang diketuai Luffy untuk mencari khazanah bernama 'one piece' yang telah ditinggalkan oleh lanun lagenda bernama Gol D. Roger di suatu tempat . Dalam pengembaraan tu macam-macam kejadian lah berlaku. Macam-macam watak menarik muncul. Yang jadikan menarik ialah watak pemakan devil's fruit. Ada 90 lebih jenis devil's fruit. So, bermacam watak dan special power yang wujud. Jalan ceritanya jugak sangat dramatik. Frankly, aku pernah nangis tengok anime ni. Tolong jangan gelak. Tapi memang menyentap jiwa.


Monkey D. Luffy
Seorang yang lurus bendul, innocent dan kuat makan. Makanan kegemaran, takoyaki. Termakan devil's fruit rubber time kecik. Hasilnya seluruh badannya macam getah. Tangan boleh dipanjangkan, badan boleh mengembung macam belon, dan itulah kekuatannya. Lut peluru, tapi tak lut pedang dan segala benda tajam.

Roronoa Zoro
Seorang yang serius, kadang-kadang lurus. Handal bermain pedang, tu sebab namanya Zoro. Kekuatannya adalah pedang, selalu akan berlawan menggunakan 3 pedang. 1 pedang di tangan kanan, 1 di tangan kiri, dan 1 lagi digigit di mulut. Korang ni dah pikir lain kan? Ishh!


Nami
Seorang perempuan yang garang dan mata duitan. Pantang nampak harta karun. Seorang pengemudi, penunjuk arah, peramal cuaca yang hebat. Tiada kekuatan istimewa selain daripada senjata hebat yang direka khas oleh Usopp. Suka pakai seksi, sampai aku pun naik stim.


Usopp
Tiada kena mengena dengan Usop Sontorian. Dia adalah seorang penipu besar. Tu sebab hidungnya panjang. Penipuannya pun kadang-kadang boleh jadi senjata, tapi senjata utamanya adalah lastik. Dia seorang penembak tepat yang tepat dan mampat.


Sanji
Selain Luffy, dia ni watak yang paling aku suka. Dia cool. Seorang tukang masak yang handal. Dalam cerita ni pun, macam-macam ilmu masakan korang boleh dapat. Kekuatannya pada kaki. Sepak batu pun pecah. Dia jugak seorang yang SANGAT gatal. Pantang nampak perempuan.


Tony Tony Chopper
Asalnya dia hanyalah seekor rusa biasa. Tapi dia termakan Devil's Fruit Human, tu sebab dia jadi separuh manusia, boleh bercakap, berfikir dan berdiri. Minatnya adalah dalam bidang perubatan. Kiranya dia ni doktor untuk "Straw Hat Pirate" lah. Kekuatannya pada pil yang dia buat sendiri. Pil yang mampu transform dia kepada seorang yang lebih kuat.

Ada lagi 3 orang kru yang aku skip, which is Nico Robin, Franky dan Brook. Aku skip sebab watak diorang aku kurang minat. Plus, panjang sangat pulak kang entry ni.

Boa Hancock
Seorang puteri ular. Manusia paling cantik di dunia. Bentuk badan menawan. Satu-satunya Shichibukai perempuan. Shichibukai ialah 7 manusia hebat yang dilantik kerajaan untuk banteras lanun. Kekuatannya ialah mampu sumpah musuh jadi batu. Jatuh cinta kat Luffy, tapi Luffy tak layan sebab dia innocent. Tapi part ni yang mampu buat aku goosebump. Hebat Luffy! Selalu dijadikan objek seks kepada penonton. Tak percaya google image lah haha.

Terlalu banyak lagi watak-watak yang cool gila, tapi aku pun dah letih. Kesimpulannya, korang patut tengok anime ni. Anime terbaik pernah aku tengok sepanjang hidup. Kalah Dragon Ball. Korang mesti akan berterima kasih kat aku. Kalau nak tengok anime atau baca manga boleh terjah One Piece HQ. Tapi memang agak jauh lah korang nak ketchup sampai ke latest episod. Tapi aku jamin korang akan enjoy punya, trust me!

P/S: Siapa layan One Piece kat sini?



Comments
59 Comments

59 Kokokan Suci:

Mr. Swift said...

Gua layaN!



*bai gambar Boa tu HAHAHAHAH LOL, censored. XD

storyfromme said...

one piece ni macam naruto gak ke?

p/s : visit my blog ya ;)

aQueciibodoh aka azLan Syah said...

aQ pun minat jgak kat anime nie.. kuikuikui..

-telordibasuh- said...

peah ayemm blog ni bermoral la hahahaha..anon yg ckp laaaa

/Dayah/nurul/dayak said...

dlu ingtkn anime ni katon biasa je

zahidah dihaz said...

lama dah tak layan anime..tak de supplier...hehehehe


NEW ENTRY: Aku budak kampung

Jom join contest mudah: Miss Zahidah 4in1 Lucky Draw

cikpia said...

'seketul' ngan budak getah tu citer yang sama ka? rupa watak2 dia macam sama ja.....

Naddia said...

mne ompuan yg ade tgn byk2 tuh weh?
kalo aku ade tgn byk2 tuh aku g raba2 mamat nsem kat bus stop

JuanYuan said...

aku rasa aku lebih kpd sanji kot..hahaha

Ayeem Jemain said...

@swift haha dah memang boa seksi doh. sume gambar cam sial haha

@story hehe yes, lagi best!

@aque onepiece layan tak? ;D

@telor hahaha agak bermoral la. gambar sume tutup aurat.

@dayah hehe lain. anime jepunnya. mata besar2 :D

@zahidah haha boleh watch online kan

@cikpia haha mmg sama pon. budak getah tu dimelayukan. nama cam lahanat kan haha

@naddia haha nico robbin? baik ko minat luffy, tangan panjang leh raba gak haha

@juan haha sama la. sanji cool! sama spesis cam aku haha

cl said...

Di Jepun, anime One Piece lebih ngetop daripada Naruto dan Bleach mahupun Dragon Ball. Tak percaya, cari "Japan Animation TV Rankings" @ google.

ntv7 pernah siarkan cerita ni, tp saya tgk anime ni nyata tidak sesuai untuk budak kecik, banyak unsur keganasan berdarah. Dulu saya dgr desas-desus Astro nak bukak saluran anime baru utk saingi Animax, tp skrg anime pula yg melambak kat Astro Ceria.

Zulfahmi Abidin said...

wahhahaha.yg tetek besar tuh cool.^_^ weh.aku pon minat jgk kartun nie.kalau aku ade tangan mcm si luffy tuh.dah lame aku selak kain dak skola yang bangse cine tuh.^_^ then buat mude dari jauh mcm line clear.^_^

Ayeem Jemain said...

@cl yeke? tak jumpe lak one piece no1. sume tulis "Sazae-san" no.1 tp tak kenal plak cite tu. hehe. and dragon ball lg tinggi dr one piece. byk anime lama je. doraemon, shin chan ape sume. bleach naruto langsong takde.a'ah. penah kluar ntv7. aku follow gak, tp skang da takde. kol 11:30 kot, setiap sabtu ahad kan? a'ah, astro ceria yg mostly budak2 tu slambe je tunjok. hehe.

@fahmi haha. tp kantoi gak doh. aku kalu boleh jadi cam crocodile, jadi pasir kalau utk aktiviti jahat tu haha

wannurfazrini said...

idung usopp tu mengancam nafsu aku lahh .hahahaha

Ayeem Jemain said...

@fadz ooo nk main dgn idong eh? haha

EiQa PiKa said...

one piece mang terbaik ! :D

Ayeem Jemain said...

@eiqa cool gila ok! ;D

Ninie said...

one piece watak laki die xensem. tak minat lgsg nak tgk.

Ayeem Jemain said...

@ninie haha sanji tu hensem lahhh

azie5ouh!8 said...

lecturer web programming i layan 1 piece..dah beruban kot rambut dier...

Ayeem Jemain said...

@azie haha yeke?? bapak cool! tp anime camni mmg org besar lg byk tgk dpd budak kecik ok hehe

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

one piece? best jugak lah...
eh2 gambar last sila censored...hahah

latest : http://amirazoe155.blogspot.com/2011/03/lelaki-yang-kehilangan-rusuk-kirinya.html

Ayeem Jemain said...

@amira haha kartun je pun :p

Echin Nadiossa said...

perempuan tu hot lah ayeem.err mantop ;p

Ayeem Jemain said...

@echin hehehe tu la. geram kot! rawr

farah syahidah said...

aku tgok kat ntv7 je duluh. ayah aku uh hah, tak nak psg astro! best wey one piece nih! luffy uh, sumpah bodoh!

Ayeem Jemain said...

@farah a'ah. aku pon tgk dulu. tp skang da takde kan. ntv7 bangang. takpe la, ko tgk jela kat link yg aku bagi tu. onepiecehq. watch online

reemreen said...

memang layan anime ni..
dulu aku ada simpan full series dalam komputer aku.
tapi dah hilang sebab harddisk problem.
adoii..rugi..

Ayeem Jemain said...

@reemreen pergh rugi. aku ada gak. full, tiap kali kuar baru mst download. tp skang da tak da. aku stop sampai episod 400+ tak silap aku. pastu layan manga je. tak pon watch on9 ;)

Robot | Sakti said...

Seksi la BOA tu.

hihihihi

Aqilah Nur said...

idong usop ttp mjdi pujaan hati.haha

Ayeem Jemain said...

@robot hehe. aku suka dia. jato cinta

@aqilah hahaha idong pinocchio

4miN93~~ said...

tak suka citer one piece..suka tgk detective conan & naruto XD..

kah2 lawak2 ayeem nangis tgk citer nie ..hihihi

Ayeem Jemain said...

@amin haha det conan cool! naruto kurg. time klimaks je layan. time flashback borinnggggg. haha mmg nangis. sedihhh

Naddia said...

luffy ade satu tgn je..mne puas raba..aku nk sekali seratos. haha

Ayeem Jemain said...

@naddia haha mmg la tangan seratos, tp otak ko 1 je. tak stim lah kalau tak fokus kat 1 je haha

si chentapelangi said...

sy layan !!!
weeeheee :3

Ayeem Jemain said...

@chentapelangi woot. cool! dah sampai latest episode ke? :D

qwerty said...

kita jangan la harap sangat dengan astro ceria. tah2 habis season 1 dia ulang balik berpuluh2 kali...takpun tiba2 kene cancel sebab ganas sangat.

oh ya btw, kat jepun one piece lagi famous dari naruto+bleach.

Ayeem Jemain said...

@qwerty a'ah. sama lah macam ntv7. diorang mana nak tgk 1 1 episode, nak filter. tunggu ada org report baru la diorang sedar ye dak? a'ah. lagi femes sbb one piece ni dah dr thn berapa plak kan. :D

CouLeur de Chiqu3 said...

layannnn...ahaha..ayeem dah asdmpai brapa ratus episod dah??

Ayeem Jemain said...

@couleur haha anime sampai 487. latest. manga 612 baru. hang? :D

tukangkata said...

awak dah tgk carta dia kat anime news network? ehem, saya tak kata one piece duduk #1. tapi memang mengungguli naruto dan bleach, apatah lagi doraemon, kadang2 sinchan dan marukochan. tp sazae-san mmg #1 tp org luar jepun x kenal sgt krn anime tu tak pernah dieksport. tengok betul2, selalunya one piece lebih tinggi dr dbz kai sejak 2009.

DBZ kai akan tamat kat Jepun, tp setakat Cell Games je, xde bab Gohan remaja dan Majin Buu. Apatah lagi DBZ kai dilanda sedikit skandal pasal BGM-nya yg didapati menciplak OST filem Hollywood.

Ayeem Jemain said...

@tukangkata a'ah. biasanya kalau anime tu anime lama, lagi pemes lah dia. tp sume benda ko tau. pecinta anime pure ni! hehe

akuwanblur90 said...

waaaa... baru ku tahu..

Ayeem Jemain said...

@wan haha apa yg ko baru tau?

Eira DeAinriAa said...

Aku layan . . . xP
best dowh anime nih !

tukangkata said...

pure? aku tak layan anime sangat akhir2 ni. takde masa nak tonton. selalu baca berita adalah.

tukangkata said...

alah, baca berita je. tak banyak masa nak tonton.

Ayeem Jemain said...

@eira wahhh cool kan? sampai episode bape da? :D

@tukangkata yeke? one piece da tinggal jaoh la?

AmaLia said...

Kt Astro Ceria da ade cte one piece kan? kan? Tp x best la tgk op dlm bm...voice actors asal jgk yg bez...kne dgn lawak2 dlm op.

Ayeem Jemain said...

@amalia haha memang tak best lah. sbb jepun kalau buat suara tu penuh semangat hehe.

Jane Doe said...

Kawan aku gilakan anime..
Seorg gadis.. umur 33.. Bujang...
Ader puluh2 koleksi dvd anime terutamanya Bleach & Naruto..

Dan aku sangat kagum dgn minat dia..!
Sempoi beb kalau kau ada kawan mcm nih!

Ayeem Jemain said...

@jane perghh 33 tahun?? cool! lawa tak? hahaha

Nerzhul said...

one piece rocks!!

Ayeem Jemain said...

@nerzhul jyeah! one piece terboik!

ecah said...

ak suke gilerrrrr one piece!!memg terbaek!

normiron said...

antara komik tebaik pnah wujud kat smesta ni.

NiDiA FanTasiE said...

kartun nie sye paling suka zoro .. die tu sart .. citer yg paling sedih mase citer nami waktu kecil ..
p/s: sye pun sedih .. hehe~