Monday, August 01, 2011

7 Alasan Bijak Mengelak Berpuasa

Mengelak berpuasa atau ponteng puasa adalah perbuatan tidak menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan dengan sengaja tanpa menggantikannya semula. Perbuatan terkutuk ini biasanya dilakukan oleh manusia terkutuk. Mari saksikan apa alasan mereka yang sengaja tak mahu berpuasa:

1. "Mak, Farid uzur lah mak. Tak tipu. Keluar darah tadi. Hidung keluar darah time tengok Oprah Winfree seksi kat tivi tadi mak.".

2. "Ikmal, kau tahu aku selama ni memang tak pernah puasa. Sebab aku insan istimewa. Tengok nama aku pun dah tahu dah aku memang ada kelonggaran untuk berpuasa. Mustapa Yah bin Pose."

3. "Kucing Petville game Facebook saya mati malam tadi, wak. Saya asyik nangis je. Banyak bazir air dah. Nanti saya mesti haus. So, saya tak boleh puasa. Kang mati kehausan pulak saya ni."

4. "Titew lupew nark sahow larh tadiew pagiw. Itew takpew lagiw, semalawm pown titew lupew nark berbooker, yang. Lapawr nieh, shewram nieh~"

5. "Ala abah ni. Sam tak nak puasa bukan apa. Cuma nak kekalkan kecergasan je. Malam ni nak terawih straight 20 rakaat. Bangga tak Sam ni anak abah?"

6. "Boss, saya tak puasa hari ni. So, saya tak nak balik pukul 5, saya nak balik macam biasa, pukul 6. Kira overtime lah. Saya tak puasa semata-mata nak overtime boss!"

7. "Ish apa abang ni! Saya tak puasa pun semata-mata sebab abang tau? Kang saya buat air Ribena susu untuk berbuka, macam mana nak rasa? Abang bukan tak tahu saya ni kalau merasa tak boleh main calit-calit kat lidah je. At least kena teguk 2 gelas."


Bijak kan alasan-alasan di atas? Try lah, sure kena pijak. Hari ni first day kita berpuasa. So, selamat berpuasa kepada muslimin serta muslimat di seluruh dunia. Mari sama-sama tingkatkan ibadah, kurangkan gossip. Jangan suka-suka tinggal puasa ya! Ni aku buat pantun puasa khas untuk korang. Terima lah.

Berdosa ponteng puasa,
Jangan ponteng puasa,
Dah sampai bulan puasa,
Mari kita berpuasa.



Comments
98 Comments

98 Kokokan Suci:

ayu jazari said...

ayam pon xpayah puasa kn..huu~

Ieja zukhi said...

comel sungguh pantun..hehe.selamat berpuasa~jangan lupe sahur esok..(^.^V)

izy said...

haha, tahan mate ni ngantuk semate mate nak bace entri baru abg ayeem :) yang no 3 tu ape pon tak boleh..hahaha :)

Faiz Tapit said...

shit, apa punya pantun tu? hahah

Syazwan Che Deraman said...

alasan nombor satu tu..aku selalu pakai..hehehe

Ayeem Jemain said...

izy haha terima kasih. terharu ni. isk

emeera asnary said...

tu diaaaa, perli gilaaa, sape yg x terase tu, mang x puase ! kah3

Mohammed Faizal said...

terbaik edisi ayam.....selamat berpuasa

izy said...

acececeh .. same same :)

AyuCandy said...

Ayam paling hensem ramadan kali ni. Kikiki. Happy Ramadhan Yam!

yaya_flanella said...

pastu sembelih ayam buat rendang bila habis puasa. ngee

sharifahzakiah said...

hahaha ayem mst penah buat ni. tu yang jd dialog2 di ats kan ? kih3 :D ehh comelnyaa ayem pki kopiah. kalah imam muda dah. hak3 btw, selamat bpose ! :)

haasyaa said...

ada je idea nak cakap kan.. btw selamat berpuasa ayeem!

ain hamiza said...

selamat berpuase ayeem! eyh.. ayam puase x?? huhuhu

teciq said...

terbaik betol la pantun dia..

yang no.4 tuw nk bacew pown tewgagawp2 nieh..bnyak sngawt 'w' nyew..huwhuwhuw..

;)

Atiqah Farhana Safian said...

Hebat pantun Abang Ayeem.. Selamat berpuasa gak. :)

beLLa said...

mustapayah pose ye? hahha

Alin said...

comel je pakai songkok ^^

zie_ira said...

mustapayah pose,,hahaha,

selamat berpuasa ayeem,,^_^,selamat berterawikh jugaa,,

budaksetan said...

ok pantun tu macam shilake, btw selamat berpuasa ayeem, esok sahur makan dedak ye, HAHA

iq said...

haha..pantun paling suci..

iqbalhakimi said...

haha..pantun paling suci..

Muhammad Al-Afiq said...

hahaha..macam-macam si ayem ni...tp yg pantun tu mcm ada yg x kena je...mcm tu plak ayem b'pantun...pun boleyyy...selamat berpuasa...khas dri bumi anbia mesir utk ayem...

hyzan DZ said...

ala engatkan ayam buat post nih ade slide mcm slalo tuh! mst lg besh! hihi. btw selamat berpose ayam! ;p

Nina Athira-misu said...

alasan yang tak boleh blarr..

::contengan hati::)) said...

wahh alasan best tu wee ;)

selamat berpuasa ;)

Mat Pintu said...

semua dosa otang yg praktik tips ni ditanggung oleh Ayeem. no hal lah. haha

rockcintan.blogspot.com

Hashira Yusoff said...

yeah! slmat menjalan ibadah puasa! :D

Faraa Eiman's said...

mne ko blasah pantun tu ? haha

izwanie azieda said...

nak pantun gak.

bangun pagi dengar ayam,
mkn sahur lauk ayam,
buka posa dgn ayam,
buka blog ayeem ayam.

amacam ? cute tak ? hahaha.

izwanie azieda said...

nak pantun gak.

bangun pagi dengar ayam,
mkn sahur lauk ayam,
buka posa dgn ayam,
buka blog ayeem ayam.

amacam ? cute tak ? hahaha.

Zulfahmi Abidin said...

alah. ko ayam untunglah. tak yah nk pkir puase weh.

wannurfazrini said...

yg plg penting bulan ni kau kena kurangkan entri noty2 ka tu k. haha selamat berpuasa ayeem :)

bighagenjo said...

:) selamat beposerr

esul said...

slmt brpuasa ayeem! :D

alepridz said...

nice entry... lawak pun ada... haha

klik sini untuk perkara yang sering berlaku dibulan RAMADHAN

Asyila Zainuddin said...

hahahaha.. selamat berpuase juge! :D

butterflyana said...

selamat berpuasa ayam.
eh ayeem.
hee

Lea IsNaw! said...

yg last tu xleh blah
wat air bandung ribena tuh
hihihi

selamat berpuasa ayeem

ked said...

selamat berpose ayam ayeem..ngeh3

chuu muqhlis said...

untunglah ayam ni pandai bpantun2..
ayam lain reti ke??

Eyka said...

selamt berpuasa ayeem dan ayam2..haha;p

ahsfantasy24 said...

╲╭━━━━╮╲╲╭━━━━━━━━╮
╲┃╭╮╭╮┃╲╲┃Selamat menyambut
┗┫┏━━┓┣┛╲╰┳Ramadan ♥
╲┃╰━━╯┃━━━╯╰━━━━━━ ╯
╲╰┳━━┳╯╲╲╲╲╲╲╲╲╲
╲╲┛╲╲┗╲╲╲╲╲╲╲╲╲..


Jom Lawat Teratak Buruk Saya:
1. Statstik pekerjaan yang paling dipercayai di Malaysia!
2. Malaysia nak guna duit syiling baru ala-ala euro coin!
3. Geng pencinta yang tak mampu lupa kekasih lama!

salemaziz said...

selamat berpose imam mude. :D

cik qiqilala said...

selamat berpuasa jugak ayeemmmmmm :)

O'gosh said...

haha..bagus punya pantun..

Red said...

Ape punye pantun daa =.=

Ujang9897 said...

jibauk

BeloG MTT said...

Hahaha Selamat berpuasa Ayeem.. :)

♥CIK SHA♥ said...

comelnye pakai kepiah!!

selamat berpuasa ayeem ayam..^_^

ZHIRA said...

slmt berpose ayeeem. :)

SAIDAH SALIM said...

HAHAHA. lawak giler no. 2 tu !

azie5ouh!8 said...

selamat berposa !!
XD

suk said...

ayam pun puasa gak? slmt berpuasa.

mielovate said...

comel lah ayam tu..suci je muka..

Pyka Rahmat said...

selamat berpuasa bapak. nak tahu sesuatu? pantun tu entah pape. haha bai *lari

Cik Nursya said...

slamat berpose jgk...

Nur SyafiQaH ZulkiflY said...

suka sangat entry ni , pecah perut kite bace tau. baideway , selamat menyambut bulan puasa penuh berkat ayeem ;)

meyaa meyoo said...

hahaaha..
ucapan selamat berpuasa yang terbaik (:

siti nuraiena said...

selamat berpose gak abg ayeem ! :)

dya mohamad said...

HAHA.tahniah anda berjaya wat sy gelak.hehhe:D
slmat berpuasa!

Ayeem Jemain said...

@dya apa dya ni susah nak gelak ka? haha. selamat berpuasa jugak

@semua terim kasih semua. selamat berpuasa! hehehe

~eZmALiZa~ said...

ape ke sengal btol pantun tu? irama same je hujungnya. hahaha

difficult easy. said...

haha. alasan terbaik dari ladang!

Farah Tuhar said...

cam best je statement no 4 .
sheramm niewh ..
haha .
ntah2 ayem pnah gne x 7 alasn ni x nak puase . kantoi XD

dya mohamad said...

pantun tu kelakar gile kot.HAHAHHAHAHAHAHA.okay takle gelak banyak2 sbb t batal pose.HAHHAAA

EkaBukanMakcikKau said...

Mak , peah tak nak posa ari ni sebab cikgu peah ckp kalau kuar darah tak yah pose . Jadi smlam peah kuar darah , camno tu ?

cik marikh said...

pakai kopiah, jambul hilang suda...

syuE said...

for a month entry kne polos saje ya pasni :))

nurayunni said...

slmt berpose...

Mia Sara Najwa said...

salam ramadhan bro :)

The Sharkox said...

no 4 tu paling winrar..sampai aku skip terus takmo baca itteww...haha

Penggelap Cahaya said...

muka masam macam cuka
bukan sebab hati luka
bukan juga tangan yang luka
marilah kita sama-sama berbuka

pantun aku lagi cun laaa hahaha

||aLeaSaRa|| said...

hahaha suka baca n2 blog ni time kite kat office.officemate pun gelak2 he3,trs hilang stress kitorg menghadap akaun.smga puasa kali ini lebih diberkati amin

Ayeem Jemain said...

aleasara haha yeke?? terima kasih byk2. tp jgn sampai kerja tergendala plak ya haha :D

Sufy said...

hahahahaa, nampok beno nipunyeee...hahaha

kura said...

ayam pun puasa? hahah

eton said...

hehehe.. alasan x leh diterima.. kelakar lak aku baca pantun tu.. hehehe

Bunga Layu . said...

hahaha alasan itu sangat menarik .
tapi ..
kalo ak buadd rasanya mau bapak ak bunuh ak .
hahaha

btw ,selamat menyambut ramadhan al mubarak .
^_^

si para para said...

terbaik punya alasan..haha

miz rara v(",) said...

pntun apekah..... =P

mUm_tAz said...

Waaaa, semat la alasan tu Ayeem.. nak guna jugak la. miahahahah

KuNanGKuNanG said...

bijak2..rase nak bg penyepak je sape yg bg alasn cam2.he3

sakura_sue said...

hak hak sengall..
boleh gune ni! he

YaNa said...

selamat berpuasa ayeem ayam.. :)

SoutulMujahid said...

ngahahaha. yg no 5 tu x boleh blahhhh!!! nak buat benda sunat, benda wajib tggal. lulz :P

Raden said...

iiteeww punyew piyed tark abeshh lagiww dariew boolan lepash taww..iitteww takpat posheww

Nia Hamzah said...

'bijak' betul alasan2 tu ;p
bab merasa bg kt pmpn eh
tp ktorg kt dapur xdelah merasa ye
guna skill memasak. redah aje. hehe

Nia Hamzah said...

'bijak' betul alasan2 tu ;p
bab merasa bg kt pmpn eh
tp ktorg kt dapur xdelah merasa ye
guna skill memasak. redah aje. hehe

aizawa said...

alasan no 7 tu sengal,ahaha..

Namee Roslan said...

hahahaha, terbaik. kesengalan ayam melanda. pantun yang terbaik. komponen sastera .

Luqeem™ said...

terbaik..klu ayam, alasan dia ape eh?

ayuni rosli said...

pura pura pengsan boleh? haha

My MiRa said...

huhuhuhuhuhuhuh kreatip!

iejjah said...

ayam pertama yg aku tau blh puase..kahkahkah...

btw selamat berpusa,berbuke and berterawih yek ayeem :}

[sutera kasih] said...

selamat berpuasa ayeem :)

Umie Artoqiemie said...

terkejut tengok 3 butang merah kat bawah en3. haha.

LePaK SiNi said...

alasan nmpk 4 tu bole pkai..sama mcm alasan lupa niat puasa..hehe