Tuesday, November 23, 2010

Tutorial | Pengenalan

INFO FLASH :
Software : Adobe Flash (prefer CS3, sebab dah biasa)
*software Portable Adobe Flash CS3 (60MB) boleh didownload kat SINI. Senang gila versi portable ni, tak payah install, tak payah crack, terus boleh pakai. Dah lah size kecik! (teruja) Tapi bila nak start software ni, kena tunggu 1-2 minit.*

Source File : FLA (editable)
Compiled File : SWF *untuk tutorial letak SWF kat blog, boleh tengok SINI*
Programming Language : Actionscript (prefer 2.0, sebab lebih senang)

FUNGSI FLASH :
Animation - usually tak perlu coding. (symbol : movieclip sahaja)
Interactive application - perlu coding (symbol : movieclip & button)

KOMPONEN UTAMA FLASH :
















FRAME / TIMELINE :
Untuk animation, frame ni sama lah macam flipbook. 1 frame mewakili 1 helai kertas. Tapi dengan motion tween, tak payah lagi susah² nak buat animation frame by frame. Nak tahu apa tu motion tween kena lah tunggu tutorial.
Untuk application, frame ni sama macam page blogger jugak. Klik button A pergi page A, klik button B pergi button B. Bukan pergi ke page je, macam² action/event lagi boleh dibuat.

STAGE : Apa yang ada dalam lingkungan stage tu lah yang akan appear pada SWF korang nanti.

LIBRARY : Tempat simpan symbols (graphic, movieclip, button) dan segala benda yang diimport (bitmap, video, audio).

LESSON/TUTORIAL YANG AYEEM AKAN BUAT :
Lesson (basic) :
1. basic tween
2. shape & shape tween
3. timeline & frame rate
4. ease
5. centerpoint registration
6. color
7. filter
8. import
9. publish

Tutorial (advance) :
1. butang & scene
2. kereta berjalan (loop movieclip)
3. bola melambung (gravity)
4. motion tak lurus (guide)
5. teropong (mask)
6. preloader/loading
7. custom cursor
8. korang boleh request(yang senang je)

Penyelesaian kepada masalah yang selalu orang hadapi :
1. tak boleh color
2. motion putus-putus
3. spin/move cacat
4. banyak tween kat library
5. auto-group
6. korang boleh tanya

Contoh tutorial :
KLIK SINI - quality saje dikurangkan, jangan ngerau. Password : 123456



Comments
51 Comments

51 Kokokan Suci:

Robot | Sakti said...

cikgu.

eh silap.

sipu..

hehehe

Ayeem Jemain said...

@robot ye saya? haha

Zulfahmi Abidin said...

sofware: siiipp!
Pemahaman asas: siiipp!
pertanyaan: not yet
^_^ sifuuuu...

Ayeem Jemain said...

@fahmi haha dah siap donlod dah? laju gilos? ;D

JuanYuan said...

hai sifu...
da mkn??(hehe)

Ayeem Jemain said...

@juan haha dayum. da makan da. ;D

Gayahspears said...

seyes xpandai!!!!!!!!!!!
ayemm ajar la betoi2..

Ayeem Jemain said...

@gayah ni pengenalan lah, tampo ko.. nanti lesson tu start mesti paham nye.

Adira Jamal said...

tak leh download lerr

suffer8zine said...

jadehhh jem pale aku

Terkini : Wanita Paling Rendah Di Dunia

Ayeem Jemain said...

@adira boleh lah. regular download, bukan high speed

Ayeem Jemain said...

@suffer haha relax2. intro baru. ;D

Jejaka Terhangat said...

perghh..portable..memang terbaek la bro ayam, eh ayeem.thanks...tp slow plak speed skrg ni.adehh..

papepon nice share..aku ikut tutorial A sampai Z ko..=)

Ayeem Jemain said...

@jejaka haha portable mmg terbaik. ikut2, aku akan sampaikan sebaik mungkin. cehh macam nak menyanyi lak. ;D

Adira Jamal said...

oh. patutlah. tertekan premium. thanks sifu =)

wannurfazrini said...

bila ayam bertuar mjadi cikgu! terima kasih cikgu ayam! hahahaha

Ayeem Jemain said...

@adira haha byk duit nak premium. ;D

@fadz haha macam2 la ko! ;D

Shino said...

nk blaja..nk blaja...hahaha...

Ayeem Jemain said...

@shino boleh. rm20 per tutorial. hahaha

Shino said...

dem...org len free, ak lak kn fee....haha...ak link kt tuto ko jela...ko da wt intro da..ak x yh wt la...hehe...

Gayahspears said...

hahaha.. yelah2 aku tunggu tutorial yg seterusnya!!! kah3

Sophia Rani said...

wahhh.. dah jadi cikgu Ayeem.. terima kaseh.. hehe

Ayeem Jemain said...

@shino haha ko mmg pemalas. manja. haha.

@gayah yeah! ;D

jeera said...

waahhh abg ayeem makin murahh hatiii!!
Thanks ckgu tlg ajar, still ikut ape yg diajar, tpi x leh download pun sebab die WinRAR kan ? :(

Ayeem Jemain said...

@jeera a'ah. nape kalau winrar pon? ni ha ada extractor free. http://www.7-zip.org/download.html :D

Ninie said...

sepatah haram tak paham -.-
ohh sbb tu ada cikgu ayeem utk ajar! :D

Ayeem Jemain said...

@ninie benda ni untuk korang alert word2 tertentu. ;D

Mr. Shah said...

tp kan cik ayem...better bt tutorial bertulis bersama image2 je..ayem pun xsusah2 kene berckap..sebab bila guna video ni...kebanyakan org internet xlaju..dan kadang2 ade yang xselesa tngok video...dan kebiasaan bila tngok video ni bila ckp laju xleh nak tangkap sangat apa yg cuba disampaikan...pendapat je ni...aku mana2 pun ok...hohoho :)

Izamir Ridzwan said...

ooo ayam, concept di sama ke mcm macromedia flash mx.. sb msa aku bljr dulu, gna yg tu jer..

Teruna Suci said...

ade virus tak sfware tu?

Ayeem Jemain said...

@mrshah aku tak letak suara pon. nnt berat. aku buat slide + text. so, boleh pause utk text yg panjang2 tu.

@izamir hahaha. mmg software yg sama lah. dulu macromedia nye software ni, then adobe beli dr macromedia.

@teruna bersih tanpa virus. ;)

PutraRocker said...

macam harem ja..kakakaakak

Ayeem Jemain said...

@putra haha ape yang haram?

zaL_cdpx said...

ngerau ---> ape nie?

syafiqah ezam shah said...

ok gua cuba untuk memahami..jap jap..sumpah jem otak aku.

Ayeem Jemain said...

@zal ngerau tu risau. dlm bahasa sarawak kot. ko tgk iklan maybank ko tau la. haha.

@syafiqah hahaha jgn jem2. nah roti. hahaha. :D

~SI HETAM~ said...

ayam..link ayam bagi untk download cs3 flash tu tak boleh lah sebab dia kate filenya dah remove...ada x link lain?-_-

FaRHaNa-KuN said...

wah nice one baru terjumpe ;D btw link for dload cs3 flash tu da tade =.='' can i've another one? thankyouuu. tataula en ayeem ni prasan tak komen baru kat sini =.=''

Ayeem Jemain said...

http://www.filesonic.com/file/32627885/Portable+Adobe+Flash+CS3.exe
OR
http://www.fileserve.com/file/MMhNUvV/Adobe
OR
http://hotfile.com/dl/94825292/75eaf54/(Fileboxx.in)_Adobe_Flash_CS3_(Portable).rar.html

FaRHaNa-KuN said...

aa thanks2 i da dpt dload ;D tp link last tu takbole gune. die kate file da diremove. btw thanks so much! :)

نور عملينا زهافيرح said...

cmne nk transparentkan header tue ?
n cmne nk gabungkan smua tue ??

Ayeem Jemain said...

wmode="transparent" dalam code embed. gabungkan? kalau dah paham betul2 paham takkan wujud soalan tu. sume tutorial tu takde kaitan antara 1 sama lain

نور عملينا زهافيرح said...

xpndai la..:(

Mrs. Farhan said...

X dapat pon nak daunlod. SUme dah kena remove. Pfffft. =(

Mrs. Farhan said...

Dah try dah yg tu sume. X dapat jugak. Huhuhu. Xpe la ayeem. SOri ek menyusahkan.

-✿Ayu✿- said...

huhuhu... sume link yg ayeem bg tu dh diremove...

Iyra Monster said...

Kenape bila saya save flash tu tak de swf file. ade fla je.

Ayeem Jemain said...

Iyra sbb tak baca tuto betul2? ctrl + enter lepas dah save

Anonymous said...

Sume link dowload yg ko ksi takley pakai ! sume da remove cm hampeh jepppp !!! geram r ..

aku dah lme nk blajar wat animasi ni kt blog aku , tpi link nk dowload asyik2 tade .. ades ! bengang gler laaaaa

sue said...

yeahhh,,flipbook tu cre cegu ajar mse form 5,tpi syg da lupe sume sal flas

evangelistaNiL said...

nape tak ada eyhh nak nakk . cantiknye haeader sis epal .. abg ayeem buatt ??