Friday, May 27, 2011

Pengalaman Dan Masa Depan

24 Mei 2010, tanggal aku setat kerja di company N yang dimiliki seorang wanita berpangkat Dr. Company tu adalah company multimedia islamik yang produce komik, animasi, dan game. Aku tercampak di bawah game department dan menjawat jawatan sebagai 'Game Artist', dengan tugas menghasilkan objek/lukisan/animasi yang nak digunakan dalam game.

26 Mei 2011, tanggal aku bekerja untuk hari terakhirnya sebab aku memang target nak kerja selama setahun je. Shino dah berhenti sebulan seminggu lebih awal, dan Robot dah berhenti sebulan lebih awal. Ikut hati nak berhenti sama sebab agak kesunyian, tapi tak cukup setahun lagi. Takpe lah, redah je lah.

27 Mei 2011, aku dah bebas! Yeeha! Dan rancangan aku nak sambung study bulan 9 ni. Minta-minta permohonan aku diluluskan. Amin. Buat masa sekarang, sila jangan panggil aku penganggur. Tak sedap lah. Panggil aku Blogger Sepenuh Masa. Haha. Sedap sikit bunyi. :p

Apa aku nak buat sepanjang 3 bulan ni?
1. Mahirkan Adobe Illustrator. Adobe Illustrator + Adobe Flash = Kebabo!
2. Belajar basic Adobe PS, AE dan Joomla
3. Buat promosi untuk header untuk sara hidup
4. Berkarya sepuasnya di 6 buah blog aku
5. Berak dan tido puas-puas! Wohooo!

Apa yang aku dapat bila bekerja di company N?
1. Dapat kenal kawan-kawan yang cool. Ramai pekerja melayu, seronok lah kan.
2. Dapat jumpa dan kenal dengan anak lelaki Ustaz Azhar Idrus. Rare chance!
3. Dapat mahirkan pengetahuan flash sehingga 95%.
4. Dapat improve Object Oriented Programming skill & knowledge aku.
5. Dapat improve speaking skill aku, sebab aku bekerja dengan pelbagai bangsa, dari Iran, Turkey, Somalia, France, dan macam-macam lagi.
6. Dapat melawat Sekolah Henry Gurney, Melaka. Rare!
7. Dapat beramah mesra dengan orang asli di Gombak. Rare!

Kenapa aku kerja setahun then baru sambung study?
Sebab nak cari pengalaman. Bila grad degree, aku ada both degree and pengalaman, memang value jadi lebih tinggi lah. Dan bila aku study untuk degree aku nanti, aku lebih fokus, sebab dah tahu part mana yang penting. Pengalaman bekerja dengan teori time belajar memang berbeza.

Aku sangat berterima kasih kat boss aku sebab terima aku bekerja walaupun freshy. Kepada bekas rakan-rakan seofis (member ofis aku memang baca blog aku), jaga Dr. elok-elok. Kekeke. Apa-apa hal pun aku tetap kesal sebab minggu depan, ada indonesian fashionista yang comel berpraktikal kat situ. FFFUUUUU!


P/S: Nak tengok hasil kerja aku (game artist), Shino (programmer) dan team mate lain? MAIN GAME NI. Aku yakin ramai takkan faham macam mana nak main. Kalau tak faham, jangan tanya aku. Letih! Haha. Kalau ada error, buat bodoh je. Haha. Dr. mesti happy sebab trafik tinggi ini hari. Kekeke
P/S: Minggu ni minggu entri series agaknya. 



Comments
49 Comments

49 Kokokan Suci:

eFaRoGy oNg~oNg said...

woo..cam pelik je tetiba entry serius..tp memang bez jadi pengangur,,eh,,blogger sepenuh masa..wat entry bez2 k..

HALIM said...

Wah, lu memang best la Ayeem!!

Opah Kentang said...

lawat sekolah henry geni tu besh kan?
tengok dorang sume inesen je.hehe

Cik Cammy Lia said...

wah terernye dia.ptt ah leh wt mcm2 picture kat header tu hihi.gudluck ayeem

Nieza Micha said...

Jadah pe game tu.. aku tak faham langsung... haha..

hana said...

blogger sepenuh masa ye...
sama la kita..
bulan9 ni baru jadi separuh masa..
=D

~nsar~ said...

tengok menarik.. tapi ya Allah.. banyak sangat rule.. ..

Bella Bell said...

banyak ea ilmu yang di kutip masa kat syarikat N.. Alhamdulillah.. Bagos3.. :)


errr.. selamat menjadi BLOGGER SEPENUH MASA :D

Faiz Tapit said...

oi, takleh main pun

azie5ouh!8 said...

Pergh..OOP...XD

amlyn chuuky said...

memang x faham pun cam mne nak maen nyer...!!

ayam memang hebat laaa...

syAzAnA said...

nak main. tp, mcm xpaham. adei.

Tengku Mann said...

best la game ni..berilmiah..kan bagus kalau ada dlm versi bahasa melayu..

Cik Jie said...

slmat masuk U blik ye,gud luck :)

Syat0za Zai said...

goodluck ayeem! semoga berjaya dalam hidup! hee

kura said...

Wah. Hebat si ayeem ni. Esh Esh.

wannurfazrini said...

selamat berjaya ayeem jemainnnnn . saya nak header free boleh ? :P

Amalina Jo said...

game apakah ini :O

♥CIK SHA♥ said...

aku berjaya main game tu dgn total 21 rouond..hahaha..loser nak mampos..tak puas hati!nak main lagi sekali..

♥CIK SHA♥ said...

yeay!!!aku dah berjaya!!nnt aku print screen tunjuk kat ko..nak header flash free!!ahahaha..

Robot | Sakti said...

gua pun tak paham game ni.
hue hue hue

Hashira Yusoff said...

wah ayeem...g0od luck for your fiture life.
mmg susah kalau masuk dgree tak de ape2 pengalaman. macam shira ni la.. Masuk Degree Science Computer (Software development) tanpa tahu ape2... yelar, budak matrik hayat tetiba tercampak course ntah ape2.. sedihnya. sampai skunk x dpt catch-up dgn programming. pastu kena bersaing dgn bdk diploma yg terer2 lagi... ase down sgt2... T______T

Sarah Khan said...

salam ;)

new blogger here.

promosi untuk header? nice~
cuz saya baru dalam hal ni so header x menarik langsung. huhu

http://nukilangadisbiasa.blogspot.com/

adrinaqamarina said...

a'a minggu entry serius :P

suha said...

keep it up!(^_^)

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

aku nak berguru dengan ko yem..boleh?..hehe

Amalia Zurahim said...

perghh...x lame lg blog cupcake aku akan ader header free..eehhh silap..header jualan murah....hahahaha....*gelak evil

Aujinz said...

best best..
best kalau kita leh buat benda yang kita suka hari hari.. huhuhuhu

Ain Zulaikha said...

hahhaha lama betul nak tunggu game dia start.. tapi best lah dapat kerja kat situ.. mesti seronok habis.. btw selamat berjaya jadi blogger sepenuh masa eh hehehhe

tikin said...

erk..gme pe tu?xpham langsung nk men cmane,,,kah3

Izyan Masri said...

WAAH.IDEA BAGUS.KERJA CARI EXPERIENCE KEJAP THEN FURTHER STUDY. :D

ღ p!nk veLvet ღ said...

haha! seyez mang tatau nak men game tuh camne :p

Pijahh' de-Arr said...

wahhh

ada game

Asyila Zainuddin said...

gud luck eh! :D

Azie Azra said...

lepas da tak keje. amende agi nak rare? haha. pape pun bagus lah. berwawasan. lepas ni agi mudah sebab dah ada pengalaman kerja. great =)

Naddia said...

abam ayam..dulu ai penah design web utk tabung haji. gune vegas, swish max, director, dreamweaver, photoshop. cepat carikan ai part time..hehe..keje kat umah pon leh..malas la keje kat opis

Isteri Encek Bard said...

wow, dah jadi bloger sepenuh masa skang.... sila hupdate entry 2 jam sekali okeh

bella dela rosa said...

kenapa game tu bile nak orang tu nak trade barang kite taknak kenapa die nak paksa jugak pastu lepas taknak kasi(kedekut kan),die ulang balik benda same pastu dah bengang sangat kasi la pastu tak puas hati,die nak lagi.iskk.wuwuw emosi takley main sampai abis

Ayeem Jemain said...

@bella haha. yeke? game ni memang tak ditest lagi. memang ada byk bug/error lah. anyway thanks sbb jadi tester. and pls jgn main lg kalau taknak sakit jiwa haha

mushroom said...

game tuh lambat sgt loading.. berjanggut tunggu

Shino said...

akhirnye ko post gk game tu kt sini...da brenti keje bru brani ek..hahaha...gud luck bro...game len, ondaway...ak cbuk ckt..huhu...nti ak hntr kt emel ko bro...pndai2 la orter gmbr die blk yea...hehe...

Salhah Suhot said...

company N? bos perempuan ade dr? adakah di telok gadong?

Ayeem Jemain said...

@mushroom haha mmg besar sizenya

@shino haha ok bro. aku tunggu

@salihah yesza. hehe. kenal?

Salhah Suhot said...

tahu.sebab tunang keje sane dulu.

Ayeem Jemain said...

@salhah yeke?? tunang nama sape?

Salhah Suhot said...

nizam.orang panggil pac. dia kartunis

Ayeem Jemain said...

mmg tak kenal. tak sempat jumpe. hehe

Salhah Suhot said...

aah..confirm la tak.dye benti mac 2010 rasenye.

Muhaimin said...

pergh...byk giler skill...