Monday, May 09, 2011

Aku Harap Dapat Jodoh Macam Ni [part 2]

Ini adalah sambungan daripada entri Jodoh part 1. Seperti yang korang tengok dalam ruangan komen entri tu, ewahhh kemain ramai lagi yang cakap "cukup 10" ya! Haha. Betul ke? Agak mustahil kot nak dapat yang perfect 10 tu, dan aku pun tak harapkan si dia cukup semua. Mana ada orang yang 100% perfect ikut kehendak kita. Okay, mungkin betul ada yang cukup 10, tapi nanti dulu. Nah aku bagi lagi 11! Haha.
Hormat Orang Tua
Ini penting oo. Nak tahu dia hormat orang tua ke tak, aku akan tengok lah camne dia layan parents dia. Paling penting dia hormat mak aku. Aku takut bila aku lebihkan emak aku, dia akan mengada-ngada. Padahal Islam sendiri pun suruh si suami jangan lebihkan isteri daripada ibu sendiri.
Belum Diterokai
For sure lah belum diterokai oleh mana-mana lelaki even kissing. Ishh tak adil lah untuk aku. Aku dating pun TAK PERNAH kot, takkan dapat bini yang lobos? Ya, sumpah tak pernah. Tak percaya lah tu. Memang susah nak cari perempuan yang masih terpelihara, tapi tu lah just berharap dijodohkan dengan yang suci.
Mampu Bimbing
Memang perempuan akan cari suami yang mampu bimbing isteri. Tapi, macam mana lelaki yang perlu dibimbing? Secara jujur, aku tak mampu bimbing 100% bini aku nanti. Ada part aku boleh bimbing, ada part aku perlu dibimbing. So, aku nak cari yang mampu saling membimbing dan melengkapi lah.
Rajin Masak
Seperti yang aku dah bincang dalam entri ni, perempuan tak perlu pandai masak pun. Cukup hanya suka masak dan rajin masak. Kalau terer masak, tapi pemalas pun susah jugak ye tak? Masak tak sedap takpe, resepi di internet berlambak. Dan for sure lah, lama-lama dia akan terer masak jugak.
Kurus
Kurus tu kering tak kering lah. Member aku ada cakap, "aku cari yang kurus sebab bila kahwin nanti, sure badan dia akan naik sikit". Betul jugak kan? Lagipun, aku nak dia guide dan jadi inspirasi aku untuk jadi kurus balik macam dulu. Keke. Lagi satu, biar senang nak dukung. Kalau ada emergency ke, cedera ke, senang dukung. Korang fikir apa ni? Oh kalau yang tu pun masuk pakej jugak lah :p
Tegas
Aku suka perempuan yang tegas dan berpendirian. Kalau ada martial art lagi bagus. Haha. Amat penting kalau seseorang tu ada pendirian dan tak terikut-ikut orang lain. Contoh dia ada kawan perempuan yang ajak pergi clubbing ke, merokok ke, 100% dia akan tolak kalau dia tegas. Btw, aku bukan smoker.
Pecinta Fauna
Aku suka kucing. So, kalau dia tak suka, mungkin masalah untuk aku. Kalau tak kucing pun, hamster ke arnab ke, jadi lah. Kalau boleh, dia berani pegang ular, cicak, katak and so on. Boleh dia protect aku, sebab aku geli. Hahaha. Loser siyal.
Pecinta Flora
Aku jugak suka kalau ada banyak tanaman dalam rumah. Tapi aku agak malas nak jaga. Haha. Tapi suasana tu memang mendamaikan. Kalau boleh, nak ada pokok cili, daun kari apa semua ditanam. Jimat sikit. Hehe. Kalau dia terer gubah bunga, lagi bagus kan.
Pembisnes Online
Bila dah ada anak, aku nak aku sorang je kerja. Aku nak bini aku jadi suri rumah, buat kerja rumah dan jaga anak. Tapi mesti lah nak dia bantu kewangan family jugak kan? So, bisnes online adalah jawapannya. Boleh jadi suri rumah and earn money at the same time. Mungkin korang cakap aku ni berfikir jauh sangat, but planning tu penting. Aku jugak perancang kewangan yang baik. Hehe.
Tak Pandang Rupa
Payah kalau seseorang tu pandang rupa semata. Kalau tak, sampai bila pun dia akan rasa tak puas hati sebab lelaki hensem berada di mana-mana. Lagi-lagi, aku ni tak hensem. Aku nakkan perempuan yang pandang personaliti, ilmu dan pegangan. Insyaallah kalau camni, dia akan jadi lebih choosy dan setia.
Subur
Kalau boleh mestilah nak yang subur kan. Tapi benda macam ni tak patut aku listkan, saje je nak cukupkan 11, nombor favourite aku. Haha. Tapi kalau salah seorang dari kami mandul nak buat macam mana. Redha je lah. Hikmah disebaliknya adalah jimat tak payah beli kondom dan pills tiap minggu. -_-"
P/S : Entry ni mungkin bosan untuk lelaki, tapi seronok untuk perempuan. Hehe. Dapat tak dapat belakang cerita, at least aku ikhtiar.



Comments
76 Comments

76 Kokokan Suci:

kucarkacir said...

hahaha..siot daa..

Amalia Zurahim said...

bagus eyeem...i prefer this list compare ngan aritu..kene berusaha cari!!!!jgn berlengah lagi..!! best of luck!! (^_^)v

d_LA said...

aku pun nak cati suami yg kurus gak sbb nak buat dia jd inspirasi aku tuk kurus n fit cam dolu2..hakhakahak..

gud luck ayeem^^

Cik Nursya said...

Moga ko jumpa lah nnt yg de seme ciri dia atas yer..

~nsar~ said...

semua orang ada impian yang terbaik untuk dapatkan pasangan yang terbaik.. tapi kita cukup terbaik ke nak dapat yang terbaik???

Akmal Ezzah Alias said...

semoga jumpa yang dicari...heee

Pijahh' de-Arr said...

AKU PANDANG RUPA..NNTI TAK JEMU MEMANDANG...
HAHHAHAH~~

-telordibasuh- said...

amboi hang hahah..hmm dah sabar nak berbini yerk...dammm

http://telordibasuh.blogspot.com/2011/05/bini-putera-william-masih-dara-haha.html

Faiz Tapit said...

part dukung tu best!
kah334

Tyra Vader said...

hahahah . ayeem2 , aku rindu nak tengok sekumpulan smiley tgh jamming kat tepi profile pic kau kat MS dulu tu .

Nur Rashidah said...

first time komen....

just nk ckp,

i like!!!!!!! :D

Ummu Qaseh said...

kalau nak yang macam ni, tuan punya badan pun kenalah ada sikap yang baik. Barulah kena dengan ayat, 'jodoh yang baik untuk orang yang baik'. :)

buSuk said...

me likey2 u... ;P

Mat Pintu said...

lu nak bini lu pndai main gitar x? gua tgk semenjak dua menjak ni ramai wanita yg menceburi benda iluminati ni...

rockcintan.blogspot.com

combi said...

haha..mmg sronok bg pompuan bace..=p

ain dzaya said...

yang doctor la..
saket2 dia ada tolong ubatkan..hehe

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

punya pjg senarai, ada sambungan lagi....ahaks

b a m b a m ' s said...

hahaha..mmg seronok bg pempuan utk baca..tp yg x seronok..tang 'kurus'

arhhhh~! y men?y??!!

Ain Zulaikha said...

saya bukan pembisnes online hahahhaa

Rahmad said...

wah terbaik pilihan ko bro..

yg best skali part nak yg kurus..

supaya senang nak dukung..kah kah..

MyzaAli said...

hamboi hamboiiiii... dah pk ke arah tu.. dah besa la ayeem ni...

nak tgk jgk sape la pmpm bertuah ayeem ni.. hehe

Eyka said...

sjak dtg cni entri jiwng je kan ayam? eyka termasuk dalm senarai laa..sebab eyka ni wanita berkerjaya..hee:)

smoga dapt yg awk nak tau ayem..nti jgn lupe sedekah eyka aym free byk2 bila kawen..okei?? heeXD

jap nak tolong amin kan...aminnnnnnnnnnnn^^

✿ gadis biasa ✿ said...

nice :)
dari part 1 dibaca tapi dah ramai komen situ..kite komen cini
hmmm hamboi banyak nye la kriteria

nobody perfect dude.!.n nobody can complete ur wishlist tu..atleast akan miss some part

n most part tu memang tak kene ngan gadis biasa
so gadis biasa tak bley masuk list la ey..?heee

Dalin said...

fuuuhhh!!! overnya.. hahaha.. list lama pun belum tentu.. apatah list baru.. kekekee.. tapi ayeem boleh start mencari tru internet dulu, baru tahu dia buat bisnes online ket tak..

ParkAir said...

"Memang susah nak cari perempuan yang masih terpelihara" - Ramai yang sentap dengan statement ko nanti haha.

wannurfazrini said...

YANG LAST TU KONFEM AKU ADE :p

...:i'm ezza haniza:.... said...

smge kau dpt jmpe jodoh cm kau nak..heeeeee

yang last tu mmg pnting..

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

haha..cepatt la hantar resume ke agensi cari jodoh..

Headmaster said...

belom diterokai dan subur adalah awesome

~syue~ said...

haha..sja je kan tambah ke 11 tue.. untuk berjmat ye ? ^^

hamzah ian said...

jadi gay senang

FaiZaH Fyn said...

erk!takut cicak??

nak bini jd surirumah..tapi perempuan sekarang ramai nak kerja and pegang duit sendiri..mana tau laki tinggal at least ade harta sendiri huhu...

Pyka Rahmat said...

yang lucah macam lu taknak? hahah

Gayahspears said...

pergh...tinggi sungguh hajat mu.. nampaknyer aku xde harapan.. kah3

meowwmania said...

huhu..elok la tu

usaha tangga kejayaan!

deeya said...

sucinye entry ayeem yang nie .. thumbs up ! ko nie aku nampak cam ade kesunyian disitu . oh yer ! aku doakan ko dapat miliki si dia yg ko impikan ..

eh jap ! tang subur tu , andai kate eh dktor sah kan slah sorang dari kowang mandul , ingatlah ! ta ade yang mustahil bagi ALLAH !

kalau ta silap aku ayah aku ade pesan , saat kau terlalu m'impikan seorang permata hati selalulah membaca surah Maryam .. insyaALLAH ! Dia akan sentiasa beri jalannya =)

p/s : apsal ko suke nom 11 jugak haaaa ??? sebuk jerp !

IQ = Iez Qis said...

hahaha~~ xngaku pn ckup 10 mse part 1....

nyway, gud luck! haha~ kali kedua cakap gud luck....

FH said...

nak perfect je.. haha

wa khairul onggon said...

Cayalah Ayem.. mmg straight to the point, takde belok2.. i like! hehehehe..

qyqa mokhtar said...

wah!!! part pembisnes on9 tu unik gila..haahahaha

♥CIK SHA♥ said...

hoh?tambah lagi 11?err..


anyway harap ayeem jumpa jugak gadis impian ayeem tu..gud luck!;p

! Nurida Ardy said...

hope ang dpt la bini yg macam ang idam2 kan tuh...huikhuikhuik....:P

iyou said...

hahahahaha........ tambah lagi 11 tuh!

anyway, iyou pencinta flora+fauna.. bkn takat ular, nk suh pgg beruang pn bleh.. (i'm in animal science course)

emmm, agak ssh sbnrnya nk jmp pempuan yg terkategori mcm kt atas.. perfect? mana da...

::NelyLeyana:: said...

naseb baik aku tembam... ahahaha

aku sah2 kne rejek sebab x kurus

Are Kam Eq Bayl said...

Belum diterokai.. heheheeh

Izat Tarmizi said...

Dah tahap sangap nak kahwin nie..ramai yang minat tu,kahwin jer la,yang cun-cun kasi aku,aku belum diterokai jugak

apice@duniabaru said...

ayeem kalau jumpa lebih kenal2 kan la 1 yee.. nak jugak.. hehehe

Anonymous said...

saya la yang tanya soalan berani mati kat formspring bella tu...hahaha...cuak x..cuak x...^_^

Ayeem Jemain said...

@kucar haha apa yg siot?

@amalia hehe takde prefer2. dua2 bergabung! haha

@dla kahkahkah ko pon sama

@nursya da jumpa pon. hehe

@nsar sobs pedih. im trying my best

@akmal hehe da jumpa la

@pijah haha kalau jumpa yg lagi hensem camne?

@telor haha ye saya. da gatal da

@tapit awak memang. lucah

@tyra haha ade ke? ko salah org lah. hahaha

@rashidah hahaha tenkiu

@ummu hehe betul. insyaallah

@busuk u busuk2 me haha

@pintu tak perlu sampai main gitar. aku sendiri tak pandai. malu nnt haha

@combi hehe dah agak dah

@ain haha fatin liyana la kalo gitu

@fareha hahaha mesti!

@bambam hahahaha! no komen

@ain hahaha. bukak la kedai online 1. kakaka

@rahmad haha ko pon nak lah tu

@myza haha da matang. kekeke. hehe bertuah ke?

@eyka haha thanks tolong aminkan

@gadisbiasa hehe yes, kan da bagitau atas tu. tak perlu cukup semua

@dalin haha da jumpa orgnya da hehe

@parkair hahaha. sape yg makan cili je la sentap

@fadz hahaha. berani mati statement ko. yakin bebeno! ;D

@ezza hehe amin. thanks!

@bal haha takyah gitu bagai

@headmaster hahaha super awesome

@syue hehehe saya penjimat. kekeke

@hamzah aku tanak dilaknat

@faizah hehe geli lah. keje dari rumah lah. hehe

@pyka tanak! biar wa sorg lucah haha

@gayah haha putus asa nampak

@meowww hehe thanks

@deeya hehe terima kasih utk semua nasihat. haha aku lahir 11 dec maaa

@IQ haha mesti lah. ni pon ada lg. tp cukop lah ahaha

@fh haha mane ade perfek? ade sebut rupa? tak kan

@khairul haha nak belok2 watpe.

@qyqa haha mmg unik. susah nak cari ooo

@sha hehe dah jumpa da. harap dia bg respon

@nurida hehe tenkiuuu

@iyou perghh hebat! haha. mmg takde yg perfect ikot sume kehendak kita

@nely haha. nasib baik eh? kakaka

@akim hehehehe. wajib!

@izat haha mmg. aku da gatai da ni

@apice hehe insyaallahh. hahaha

@anon haha sapakah anda? tunjukkan dirimu! dan kenapa kau tanya bella sebegitu rupa?? grrr

Nurana said...

KURUS?ceh! hahaha

The Sharkox said...

JOM dating.. leh kita try kiss kiss

temuntirung said...

geli makkkkkk haha

Liyana Aziz said...

demmmitt! F A I L E D... =P

Anonymous said...

hahaha..relek r bro...xkan gabra kot...cool bebeh...hahaha...niat saya cuma nak membantu ayeem jek untuk bertemu cinta hati...hahaha.... ;P

Khuzrin Kamarudin said...

identiti melucah kau dah hilang... :(

Ana Je La said...

pelawok haha

amier azrul alias said...

pasni ramai la gadis-gadis pikat ko ayeem
ahaks

ini aku? said...

waaah semua aku sesuai sangat!!. tapi aku tak boleh kawen ngn ko. sebab aku lelaki kot.. all the best moga ketemu jodoh!

zarazueyin said...

usaha tangga kejayaan....
so, usahalah mencari...hehe

Dalin said...

wahh.. ye ke? ni yg jelez nihh.. hahaha.. ce cite ce cite..

cik fara @ fanadz said...

wah.susah tuh nak cari yg ada semua ciri2 yg ko nak ni. kalau jumpe, jangan lepaskan. berusaha jaga dia baik2! hehe.

Ayeem Jemain said...

@nurana haha kenapa?? grrr

@shark takmo. awak ada janggut

@temun haha mak pon geli nyahh

@liyana haha apa yg tak pass?

@anon haha jangan merepek lah

@khuz haha takpe, sok ada

@ana plawok tu penipu lahh ;D

@AAA haha takde pon? sobs

@iniaku haha ko laki kot? wah jantina pon tak pasti lagi? hahaha

@zara hehe terima kasih

@dalin haha takpe la. da jadi sejarah. dia da tak layan aku cam dulu

@fara mmg aku tak lepas!

Cik Shafeeqah said...

mesti mak ko suke baca post nih..sejuk perut dia.. :P...
Btw harap2 dpt la ko apa yg dicari yer ayeem..

Pijahh' de-Arr said...

kawin lain arr~~

hahhaah~~

faraheartbeat said...

ayeem da tak sabar nk kwen ea ? HEHE

jaa64 said...

hahahahaah
best!!

tp part last tu xleh blah!!
xyah beli kondom..sengalllllllll!

Isteri Encek Bard said...

hihihihi tak yah beli kondom.. sengal lah.

zuyyin zulaikha said...

memang kagum la kalau ada girl yang boleh pegang ular,katak,lipas,cicak semua tuu.. :)

cik pelangi said...

okay , cukup syarat ! .
yg part pencinta fauna tu kureng ckit , lipas pon geli ! .
huhu ^^

wa_nie said...

cukop syarat sume ni!
leh isi borang x. mwahaha *joking :P

sha said...

sayalah perempuan itu.. haha~

Ayeem Jemain said...

@feeqah haha. sejuk eh? thankss

@pijah haha pahal lak?

@farah hehe ade la sikit2 ;D

@jaa hahaha. betol la jimat

@ieb haha kan kan?

@zuyyin hehe tu la pasal. mmg hebat!

@pelangi hahaha lipas ok sikit, sebab tak bersisik

@wanie haha borang amik kat kaunter A

@sha hahaha. anda pasti?

Aina said...

ada part 3 tak ? haha.

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

aku suka entry kau yang ini ayeem..
nampak kau macam 'telus' sangat...

macam perempuan kau cakap..susah nak cari yang dara kan...

bagi aku jugak..susah skang nak cari laki yang ade teruna dan tak merokok..
tapi alhamdulillah sgt..
ko tak merokok. :)
jangan mulakan okay?
pesanan khas dari cik misi. lol

nadzirah said...

sy brani pgg ular! haha..ayeem geli..ok, itu kiut..kekeke;p

ZAHIRAH IBRAHIM said...

okay kena reject +__+ tak suka kucing.