Saturday, April 16, 2011

Aku Sayang MARA Seriyesly


Pembayaran balik pinjaman MARA adalah satu perkara yang paling menyerabutkan kepala pelajar tajaan MARA. Aku sendiri pun serabut. Kalau sikit takpa. Berpuluh ribu kot. Aku punya RM36,635.00. Untuk diploma SAHAJA. Banyak gila kan? Memang jauh lah nak dibandingkan dengan PTPTN. Banyak jumlahnya sebab termasuk allowance RM630 setiap bulan selama 3 tahun. Memang banyak!

Dah lepas tamat Diploma in Computer Science dekat Kolej Poly-Tech MARA, aku pergi pejabat MARA. Minta pengurangan. Sebab kalau dapat CGPA 3.5 ke atas, orang kata boleh convert pinjaman kepada biasiswa. Means tak payah bayar pinjaman tu lah. So, aku pun mohon lah sebab CGPA aku 3.58 tak salah. 

Keyword paling panjang aku rasa. Korang ada? (Sila zoom in)
So, semalam dapat surat MARA luluskan pengurangan tu, RM36,635 tu tak perlu bayar. Just bayar apa benda entah RM2,000. Alhamdulillah ya Allah, (entry paling suci aku rasa) murah rezeki aku. Terima kasih MARA. Sekarang aku tengah tunggu keputusan UPU degree (UiTM, UKM, UPM). Minta-minta dimurahkan rezeki aku lagi. Doakan aku ya kawan-kawan? Thanks a lot!

P/S: "Pinjaman tu akan diconvert kepada biasiswa tapi korang kena kerja dengan MARA" hanyalah mitos. Takda pulak dekat surat tulis camtu.
P/S: Aku terlepas 1 anugerah dekan time semester 6, setelah dapat 5 berturut-turut sebelumnya, memang memeritkan. Sampai sekarang aku susah nak terima.



Comments
102 Comments

102 Kokokan Suci:

Miss Ran said...

tahniahhhhh

suke la tu..sronok blaja org tje

iezawanza said...

ehh, u kptm kl ke? wahh, sikitnyee u byor tuk pinjaman mara 2. risau jgak kot2 i lps ni kena byr full..

Faiz Tapit said...

fulamak!! power2!
aku punye hutang 32k... haha
byar guna duit nuff jela

Ayeem Jemain said...

@missran hehe seronok gila! alhamdulillah

@iezwa a'ah. kl. alhamdulillah. so, u kena target cgpa 3.5 above lah! :D

@tapit pergh byk jugak! MARA jugak la ye? haha boleh2. dlm masa 100tahun abes punye haha. innity pon leh sapot nnt haha

The Sharkox said...

itulah, sape suruh ko tido tak peluk nota waktu sem 6..hehe

gadis melayu said...

bestnyer..!!!! npe la ptptn x cmtue.. adeih..

Muhamad Arif Bin Zaripin said...

ayem...dpt UKM leh jumpa nanti..kt tggl setahun lg kat UKM..hehehe...

noraliza said...

jumlah pinjaman dgn kolej dah same da..tapi coz lain skit..haha

oklah tuu dah dpt pengurangan..aku lum buat pengurangan nie lagi..ntah bape gaknye kena bayar nnt..harap2 tak banyaklah.

Cik Jari said...

waaaaaaa....terernye abe ayam nih......


semuga terus sukses dan dapat dekannnnnnnn memanjang masa degree nanti...

misz Qahirah said...

waaaaaaaaa...ayeem pelajar pintar XD

KuKuMALu said...

wah...hebat jugak ko ni ea..
Aku pun warga peminjam MARA..
Seriously, aku pun syg MARA.ngeh3~
Tiap2 bulan dapat duit. Tapi kena kerja keras sikit la kalu tak nak byr di akhir pengajian.Tapi berbaloi jugak, untuk masa depan gak..

Lagi satu, ko amek subjek komp kan?.Patut la blog ko sedikit lain dari lain. Seriusly, ak xsuka komputer. haha. Nak kena hafal c++ n faham code..ewww~

Ayeem Jemain said...

@sharkox haha tu la pasal. aku rasa mmg pasal tu lah

@gadis hehe tu lah. ptptn takde pengurangan bagai ;)

@arif hehe kalau jumpe tegor2 lah ;)

@noraliza haha yeke? cos apa?

@jari hehe tenkiu, aminnn!

@qahirah banyak lahh.. pincang je hehe

@kuku mmg MARA punya konsep bersenang dahulu bersusah kemudian haha. lain dari lain? camne eh? keke

chuu said...

waa., hebat la ayam ni., eh ayeem..xD
dekan pulop kan, mmg suci la entry kali ni :P
gudluck degree!

cikpia said...

mesti nerd!! ha ha.....

Yong Sofea said...

pergh congrats! entry kau telah meyakinkan aku utk mintak pinjaman Mara. :') thanks!

lassiegewdix said...

besh seyh dapat convert ke biasiswa .
ptptn ? takde makneeeeeeeeee !
*stress

Ayeem Jemain said...

@chuu hehe suci kan? thanks!

@cikpia haha mane ade nerd. aku seimbangkan semua benda tu ;D

@yong hehe MARA terboikk!

@lassie hehe tu lah. memang syokk!

ank_amin said...

after dpt convert pinjaman ker biasiswa terus syg MARA.


klu xdpt convert?


keh keh keh!


*congrats ayeem. ;)

alinlon said...

gile hebat jugak kau ni .
tahniah !
t boley simpan duit untuk kawen .

IQ = Iez Qis said...

perghhh~~ terer siot si ayeem nih upenye~~ srupe ngan blognye~~ aikk?

AyuCandy said...

Baru nak masuk degree? Omg serious ingat u dah degree.. sbb graphic design + flash anda power. :)

Ras Amierra said...

wah...bestnye..dapat dekan je.. tahniah:)

Ayeem Jemain said...

@ankamin hehe sayang jugak. sebab dah menolong :p

@alinlon hehe tu la, nak kawen ni! grr

@IQ tipu tipu haha

@ayu haha. tu la gunanye pengalaman bekerja

@ras hehe best lah jugak. thanks! :D

Ninie said...

uitm dihatiku *tiba2* :))

Ifti Larina said...

waaa tahniah ayeem! taak sangka en, otak2 blue bergeliga jugak. kehkeh

Izat Tarmizi said...

Owh,budak bawah umur lagi rupanya hng nie,hahaha,gila best kan macam tu?nie diploma aku 36k,degree 85k,tak ke dh rm100k++,Hopefully MARA bg kureng jugak :P

yati said...

sama course la..grrr..heee

Ayeem Jemain said...

@ninie haha. racist *tetiba*

@rina hehe. mana ada blue x( :p

@izat pergh!! gila ko. byk tu! ko blaja apa? haha. mau sampai dpt cucu pon tak abes bayar

Ayeem Jemain said...

@yati haha. sama cos pon nak marah? grrr

A I N A said...

ye ke x payah keje ngan mara?biase dgr yg jpa.klw amek kne keje ngan kerajaan dulu.

Pijisketch said...

uih.. entri paling tak luccah :D

NurAfizahMazlan said...

ea ea.. budak dekan... bgus2... ingtkn plajar cap ayam. haha.. gurau2.. :PP

Nisa Salle's said...

Giler babeng dr rm36ribu ke rm2ribu jeeerrrr.

sharifahzakiah said...

khatam dow bce entry lucah kau :D hahaha nway , blog kau mmg superb :) dgn sgn silu tekan butang follow :P

apice@duniabaru said...

aku pun dapat surat tadi dr mara kne baya 13k lebih laa.. 2 belum habis belajar lagi dia dah bg surat.. stdy kat KPTM gak.. harap2 dapat la potongan pembayaran.. ngee~~ berbanding abg aq yang belajar medic dekat india 700k ooo... aiyoo...

Ayeem Jemain said...

@aina taktau la plak. tapi takde pulak tulis dekat surat tu

@piji haha tau takpe. suci kot

@afizah haha pelajaran perlu diutamakan ;D

@nisa hehehehe jgn jeles.

@sharifah hehe tenkiu zakiah! cam nama omak eden. kekeke

@apice hehe kalau dapat 3 pointer ke atas ada diskaun. kalau 3.5 ke atas tak payah bayar dah. biar betol ko? 70k ke 700k?? 700k tu nak dekat sejuta kot!

ain hamiza said...

wahh! ayeem seorang yang pintar! tapi bab lucah memang tak hengat! hahaha.. aku rase ko di alam maya jer ko menjadi seorang pelucah nie.. tapi kat luar ko mesti seorang nerd kan?? hehehe

p/s-gurau jewww~~

dark said...

eh,tapi mang btul la mitos tuh..tp kena keje kat tmpt blaja blik around 2 years..depending on bape kena byr blik...

tp btul eak?da kua ke jadual pembayran mara?

kite pnjm hmpr 46k..tuk dip saje..
=0

tp status pengurangn xtaw lg bape..

magnoliapert said...

Yeah! I love KPTM KL <3

Ayeem Jemain said...

@ain hahaha seriyes weyhh aku tak nerd ;D

@dark yeke? adoi. tp takde pulak diorang cakap dlm surat tu. camne tu?

@pert hehe jyeah!

wannurfazrini said...

dah solat sujud syukur belum ?

Ayeem Jemain said...

@fadz hehe jgn lah tanyee

azi nur said...

mak ai 2 ribu je...untungla ayem ayam..rungila mara..heheee

Nelly Ixora said...

thniah sbb dah menarik sorng lagi pngnjng setia siap link trus.haha.sronok blog ayam neh.;P

Wuucin Kimora said...

a'ah baru teringat! aduii~

JuanYuan said...

so mmg betul boleh dikurangkanlah ni?
ok,kena maintain pointer ni...


*Alhamdulillah*





p/s rasa tenang sikit hari ni baca blog kau..hahahah

vampire's lovex said...

pehhhhh pandai gila ko ayeemmmm !



makan ayam je ke resipi kepandaian nih??



tahniah derrrr.....aku lak yg nak hepi gak kah kah

Ayeem Jemain said...

@azi hehehe mane ade rugi. depa kaya

@nelly hehehe terima kasih! :D

@wuucin wahhh jangan lambat2!

@juan hehehe goodluck bro!

@vampire mane ada pandai. rajin je. hehe. ko hepi means ko syg aku haha

misz farahniza said...

tahniah3...
kamoo sgt beruntung dan pandai.......
wish u all d best...... =)

myhardday said...

wow bestnya dapat camtu.. =)..harap2 M dapat covert camtu juga..hihihi

Nieza Micha said...

untunglah pinjam kat MARA..

aku silap langkah dulu pegi pinjam PTPTIPU..T__T

Sakit aku nak bayar hutang..-__-"

hantu GiGi said...

sama lah!!yezza!!! :)

laskar rainbow said...

encik ayam! HAHA.. ngeeeee~
fuhhh! giles best bayawww sikit jerpp..ada mintak UKM? kow hapewww??

laskar rainbow said...

tetibe silap ...hadoiiii~

*KOS :)

"kos hapewwwww?? "
ngeeee~

Ayeem Jemain said...

@misz haha beruntung tu ya. pandai tu tak. hehe

@myhardday hehe goodluck! :D

@nieza aku mula2 apply ptptn, sbb takot tak dapat MARA. then dah dapat ptptn, dpt MARA pulak, teros aku bayar habis ptptn rm4k yg aku dapat tu dan kenselkan agreement

@hantugigi hehe wahhh congrats! sep!

@laskar hehe kos computer science :D

laskar rainbow said...

ouhhh. Ngewwww~~nanti dapat ukm, dapatlah seuniversiti. cheh! Hikhik~

suka duk main-main kat header atas tu haaa. comeyy kemain.. dengar sluar kotak-kotak. vogue gituu

Ayeem Jemain said...

@laskar wahh yeke? cool! haha jgn main tarik seluar dah lah. lalala

laskar rainbow said...

heeee~ tak sanggup oden nak tarik2 sluar. Heeee~

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

fuuh..mantap r brader ayem..aku banyak hutang..26k untuk degree..arrrr...

Ayeem Jemain said...

@laskar hahaha. bagus2 budak baik ;D

Ayeem Jemain said...

@bal byk gak tu. takpe, try lah convertkan biasiswa. goodluck!

Fina Fento said...

sy pernah dapat keyword sepanjang 37 patah perkataan..haha sabo je la.

Tak caya? Klik sini

adrinaqamarina said...

36riban je oke la tu.

ktorang, 300riban jugak laa. urm ikut kos la kan?

tapi nak bayar pun sikit jeee.

student mara kalau dah abes belajar, tolong la mara balik,.

aku bangga jadi anak mara dari kat maktab ag. even tak ada la kaya mana tapi oke laa~

entry ilmiah dari ayeem. ;P

Nurul Afifah said...

wahh..mmg murah rezeki..

itu balasan rajin belajar la tu..

:)

cikmegipama said...

manyak untungggg~~~

gudluck ayeem!! i know u can do it bebeh!!

fairuz said...

umo ko bape ek?

Ayeem Jemain said...

@fina hehe memang cool! ;D

@adrina tu la pasal! ada org atas komen td abang dia punye 700k! bapak lah! hehe agak ilmiah. tp kejap je haha

@afifah hehe alhamdulillah

@megi hehe tenkiu bebeh! ;D

Izat Tarmizi said...

Hahaha aku amik engineering in networking dekat Unikl,mintak2 nanti kena potong banyak,hahaha

Ayeem Jemain said...

@izat pergh hebat networking. cerah masa depan tu. haha aminnn

GiveAsh said...

suci entry kali ni..syukur..
masuk uitm,..yuran murah..rezki murah..

Syat0za Zai said...

err.. den nmpkk perkataan rogol tu..hoho

Ayeem Jemain said...

@ash hehe kalau boleh nak uitm. uitm shah alam. dekat sikit ngan umah.

@zai orang yang otak suci takkan nampak benda tu. haha

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

hello hello~
first time singgah sini. hihihi :D

Ayeem Jemain said...

@merahjambu hehehe hi! :D

suffer8zine said...

wahhh seronok bro! aku pun pinjam 40 k ngn mara ni

Terkini : Kasut Bertatahkah Berlian

Ayeem Jemain said...

@suffer pergh banyak tu!

Izyan Masri said...

WUWUWU.SAYA SAYANG JPA SAYA.HIDUP JPA.KEHKEH.BODEK JPA JAP XD

♥sophie♥ said...

wahhhh,, ayeem pandaii
*bodek

Ayeem Jemain said...

@izyan hahaha mintak2 jpa tak baca. hahaha.

@sophie haha bodek2 nak apa? grrr

Aisya J said...

wahhh congrats! :D

Ayeem Jemain said...

@aisya hehe tenkiu! ;D

farhan said...

ko mmg hebat.... dah tau lama dah... hehehe... aku dapt ptgn 75 peratus... still ade 15k lg kene byr..... -pening mane nak cari duit- =_="

Ayeem Jemain said...

@farhan. alhamdulillah. byk la jugak kan pengurangan tu. tp yg still kena bayar pon byk! haha

apice@duniabaru said...

@ayeem : 700k untuk 5 tahun kat oversea.. tapi just bayar 2% je laa lau xsilap.. lau campur tajaan dia buat A level dekat sejuta gak laa..
aq ad bce kat pper yang kerajaan labur 1j untuk seorang doctor.. haha giloo...

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

waahhhhhh.

pandainye ayeem ni..
Tim dulu dapat pinjaman MARA tapi xsempat nak gune sbb dapat tawaran amik nursing SPA ni..^^
alhamdulillah..semua pengajian ditaja..3 tahun..tapi kontrak la pulak kan dengan KKM..

btw, tahniah ye ayeemmm..murah rezeki..^^

.:miz_echa.: said...

rm2000 je ko kene bayor..best nye ayeem..
jap2, eh ko dulu kptm kl, dak diploma CS..

same la plak tmpt aku blaja dulu..
course pon same..ko batch brape?

Cik Mira said...

fuh power ah ko. huhu aku ni ptptipu tah ah bile aku nak stat bayar pon tak tau

farhan said...

hahaha.... tau tak pe... anyway anyhow... still syukur dapt kurang.... huh...+_+

Ayeem Jemain said...

@apice 2% je sedap la! bapak lah 1juta!

@tim wahh murah rezeki tim. anyway thanks.

@mira haha bayar. kalau tak takleh ke luar negara ;D

@farhan hehe betol alhamdulillah

deeya said...

tahniah dik ! akak bangga dengan kejayaan adik .. kite punye CGPA same :) tapi akak punye utang RM6000 . satu sen pun ta bayar lagi . hihikz !

z said...

Alhamdulillah...rezeki..knp tak mintak UTM jugak??heee

♥sophie♥ said...

suke aty la nk bodek ! hahahha ;p

Ayeem Jemain said...

@deeya hehe baik bayar. sian diorang

@Z hehe sebab leh mintak 4 je. uitm apply 2 kos :p

@sophie hahaha kuat ngampu

encHIx laNDax said...

huih!alhamdulillah~u deserved it !huhu! bestnya =) congrats..inesen gila post ni =)

Ayeem Jemain said...

@landax entri bersyukur kena suci. hehe

EimaruSi|ence™ said...

Wah bestneye,esok kalau mintak uitm takleh mohon mara, kene mohon pt. Melainkan awak try mohon mana2 biasiswa. pt nih menyusahkan student je.

Dulu Dip amek yayasan: hutang 8.5k utk 5 sem. baru lepas bayar 1 k,sekarang dah terpaksa hutang PTPTN.

Ayeem Jemain said...

@eimaru tu la. mane la nak dpt biasiswa ni :(

Aren Alin said...

tahniah ayeem..plajar pintar upernyer kamu ni..patut la geng dgn fatin liyana..haha(geng kerr?)..sebagai hadiah,aku klik la innity kau selalu.. :)

Ayeem Jemain said...

@aren ishhh mane pulak pintarnya. apetah lg geng dgn FL. mmg tak dapat lah. haha. wahhh. tenkiuuu :D

Teha Nur Fateha said...

wah..dasyatla ayeem bdk pandai!

1 sem je x dekan..mmg power la..
ni yg nk admire ayeem lebih ni.hehe

4miN93~~ said...

dulu ptptn ada gak ..siapa dpt 3.5 keatas dia dpt biasiswa..t-chea sye ckp la ..

apa link mara nak cuba la .. :)

Amyz said...

Ler, student kptm kl ke? bile konvonyer? tahun lepas bln nov ke? hahahaha.. neway, congrats! skang rase nk g tanye lect yg ngajor ayeem..hhehehe..