Friday, March 04, 2011

Nak Tegur Ke Tak Eh?



Korang pernah tak berdepan dengan orang macam dekat atas ni? Tengah duduk lepak-lepak, baru perasan ada benda yang tak kena kat dia. Taik hidung melekat hujung-hujung bulu hidung je. Tu kalau bersin, sure melompat kat muka korang lah.

Tak taik hidung pun, mungkin ada benda tersekat kat celah gigi dia. Paling selalu kulit cili. Kadang-kadang ada jugak sayur daun kaler hijau. Paling rare pernah aku jumpa pun kepala ikan kembung terselit celah gigi.

Kalau rapat, memang aku tegur dah. Siap bahan-bahan lagi. Dia pun tersipu malu. Tapi kalau tak berapa rapat tu, aku nak tegur pun aku yang malu. Sebab takut dia ingat aku nak malukan dia. Huhu. Camne? Kalau korang?

Diorang ni pun satu, pandai-pandai lah jaga kebersihan diri. Tak ke pepasal dah buat orang lain dalam dilemma. Cara paling mudah nak atasi benda ni ialah, kumur-kumur mulut. Air kumuhan tu buang melalui hidung. Setel! 2 dalam 1.

P/S: Ini adalah repost kepada Dilemma Kak Lima. Aku repost sebab ramai blur.



Comments
51 Comments

51 Kokokan Suci:

liyanaziz said...

yang ni sumpah lawak.. kita pulak yg jadi serba salah nak tego kan..
kalau yana kalau kawan tengok semacam je, cepat2 pegang2 hidung sebab takut taik hidung bersepah.. hahahahahahahaha

Ayeem Jemain said...

@liyana haha tau takpe. kita ni kena blaja body language. kalau da pandang lain mcm tu, pandai2 la kaver ape yg patot kan haha

JuanYuan said...

hah..kali ni aku faham..kalo tak paham lagi,ko sepak er lau2..hak3..

aku cam ko gak,kalau rapat slumber jer tego..

tp bila tak rapat ni yg susah..malu..so, biasanya aku diamkan aje..tak pon aku suh mmber yg jenis tak malu tego..hak3

AmriGloomySunday said...

bagi isyarat mate takpon tgn.
agak2 xpaham tuh baru cakap.
baek malu ngn kawan dr malu ngn org luar

Ayeem Jemain said...

@juan hahaha. mmg aku tampar kalau ko blur gak. kira tak kering lg la ko ni rupenye ya haha

@amri haha. sediakan ceremin depan muka dia mungkin?

Naddia said...

ok. bile ko ckp nie repost kak limah tuh aku btul2 blur...apekah?

aku penah gak blur camni dlu..
dlu la mase lam kelas add math

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

maybe tu jawapan untuk soalan kenapa majoriti ppuan suka tengok cermin??

hahaa.

Ayeem Jemain said...

@naddia haha benda tu kau blurkan? grrr

putri noor syamimi said...

blur kenapa di re-post again?

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag tegur je. Lain lah tu orang yg Shag memang tak kenal. Kakakaka :P

wannurfazrini said...

haha apasal repost ? aku paham lahh . cian sapa x paham ~!!

tiqaa said...

tuh la pasal. payah betull~~
tapi kadang2 kite sendri pon cmtu. cuma x pasan. kannn?

anies anessa said...

kalo aku,wat bodo jer...nnt dia g toilet,seniri sedar ahh taik idong dy tgh tergantong2

Ayeem Jemain said...

@mimi haha ramai tak paham la mimi

@shag haha kalau tak kenal gelakkan je

@fadz ade yg tak paham la. tgk komen pon cipuuut

@tiqaa haha tu la. tp biasa kalau lepas makan tu rajin tengok gigi kat cermin

@anies haha hal masing2 lah? selfish! haha

Amirrah Zawani said...

hahaha!!
kalo kawan rapat tegur lah..
kalo yg tak brapa nk rapat tu..
buat diam je la.. segan nk tegur da :D

Ayeem Jemain said...

@amirrah haha kalau ayeem, mirrah nak tegor tak? hahaa

MyzaAli said...

hahahaha! aku pun penah alami bende ni..keke.. serba salah di bueknyaa.. aku penah tego, tp dia igt aku main. dah tu dia biakan jer.. HAHA!

Ayeem Jemain said...

@myza haha. dia nak kaber malu la tu. tu sbb dia tanak ngaku.

Fateen Insyirah said...

kok kerek kok

Ayeem Jemain said...

@fatin kek korok kek?

iqbalhakimi said...

haha..lain kali ko bwak cermin muka..then ko suruh org tu senyum luas2 kat depan cermin...so dia nampak sendiri bukti..

kalau hidung ko suruh dia tengok jela depan cermin tu..haha

Ayeem Jemain said...

@iqbal haha. tu la pasal. aku da pikir nak tanggal side mirror skuter aku je haha

Miss Ran said...

g tolong korekkan haha

Ayeem Jemain said...

@ran haha, tak senunuh

misz sheyla said...

eh..guane 2 kumur ikot mulut buang ikut idong..kang lekat lak cili kat ujung bulu idong..2 lagi rare..hahahaha

Ayeem Jemain said...

@sheyla haha buat la berkali2. baru la suci murni

lisa said...

kalau tegur nanti emm kesian ah dia. haha

Ayeem Jemain said...

@lisa haha berhati perot jugak lisa ni ya :D

Ezzedin Al-Qassam's said...

ish..hahahah..lawak..

Senarai Paid To Click Bukan Scam!

Ayeem Jemain said...

@ezzedin hehehe

Akulah Aqilah Itu said...

kahkahkah! Buang melalui hidung yang taleh blah tu. Haha

Ayeem Jemain said...

@aqilah haha berani buat? ;D

♥sophie♥ said...

hahaha ;DD kumur2 lepas tu buang lalu hidung ? abg ayeem mesti selalu buat nie,,hahaha ;DD

Ayeem Jemain said...

@sophie haha. siap berabang lagi. agak selalu jugak lah buat hahaha

Naddia said...

aku betul2 blur nie..
tolong
aku da sawan buih

Ayeem Jemain said...

@naddia aku takleh tolong la. kalau nak pon aku kena dtg rumah ko. lalala

HazHand said...

hahahah,bongok gile!! kalau aku,biarkan je!! hahaha

3rd last post ni!! KOMEN LA KAT SINI PULAK!! HAHAH grrr....

Ayeem Jemain said...

@haz haha ko mmg tak caringgg

lassiegewdix said...

lassie hembus jep bagitawu .
tak kire lahh rapat o tak rapat .
segan sendiri kowttt

Ayeem Jemain said...

@lassie pergh hati kering haha

sCHACINTA .D said...

buat lakonan depan dya..ckp dgn member kita
lakonan 1:-
"eh..kat gigi aq ada benda melekat x"?
lakonan 2:-
ambik cermin..buat2 kita tgh tgk gigi kita..cek benda2 melekat..kalau xda..buat2 la ada..
lakonan 3:-
err..kasi dya pencukil gigi..pas 2 blah..(larikkk tanpa toleh kebelakng)..hahahaha

Ayeem Jemain said...

@scha haha sume cadangan yg bernas. tp lakonan ke 3 tu mmg da terpikir haha.

Sophia Rani said...

ngeh3... macam2 hal.. malu kalau kene tegur cm tu weyhhh

Ayeem Jemain said...

@pia haha padan lah mukaaa

Adah..oh, Adah.. said...

hey!! i follow u..

Adah..oh, Adah.. said...

hey..i follow u..!!

Ayeem Jemain said...

@adah tenkiuk adah, tenkiuk!

senshi said...

kahkahkah.. entri camni pun ada.. mmg ada jumpe orang camni.. tapi kadang2 kalau orang tua tu susah sikit la nat tegur.. kalau member senang aaa.. ooo ko ni pengotor la.. buang la taik hiudng ko tu.. senang je tegur..

Ayeem Jemain said...

@senshi haha. tu la. kalau member bukan je tegor, siap bahan. yg tak rapat tu yg malu2 hehe

teha said...

kepala ikan kembung kat celah gigi.hahaha!! sumpah lawak.. ayeem ni blh masuk raja lawak la....hehe

p/s: suka sgt entry ni sbb xde unsur LUCAH! itu plg penting ;p

Ayeem Jemain said...

@teha haha gila tu. tak layak lagi nak masok raja lawak tu