Monday, March 28, 2011

Kini Aku Ayam Sejati

27 Mac 2011, tarikh lahanat keramat yang mengubah sejarah hidupku, mungkin juga sejarah dunia (gebang) apabila aku disahkan oleh doktor menghidapi chicken porks pox atau cacar ayam di Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

Sebenarnya pertengahan Mac hari tu, adik aku dah kena chicken pox dulu, dia terjangkit daripada membernya. Bila adik aku dah sembuh, dia balik UiTM, member dia yang lain pulak yang kena.

Aku dah maki-maki, kenapa lah member adik aku yang kena? Bukan aku? Kenapa?? Ishh tension pulak aku, rasa nak terjun KB Mall pun ada. Aku nak sangat kena sebab mak cik aku ada cakap, "kalau kena cikenpoks, then pergi hospital, doktor akan bagi MC straight 2 minggu terus"

Dan itulah yang aku dapat. Dapat cikenpoks, dapat MC 2 minggu. Haha lama gila kot aku cuti! Dah lah aku kerja, tu yang syok. Kena time belajar susah, nanti saya tertinggal pelajaran (skema). Tapi seksa jugak lah. Muka macam ditumbuhi jerawat batu. Badan semua pun ada. Nasib baik dekat 'tu' tak ada.

Korang dah pernah kena? Ada nasihat atau petua? Petua yang aku buat sekarang just minum air kelapa, sapu blended beras + daun semambu, dan baring atas dedaunan semambu je. Ayeem Ayam terkena Cacar Ayam, hasilnya Ayam Sejati

P/S: Abang aku pun kena jugak. Mak bapak aku tak kena pulak? Even diorang pun belum pernah kena lagi. Bukan lah aku mintak, gila ko. Just pelik.



Comments
77 Comments

77 Kokokan Suci:

Faiz Tapit said...

hahaha...
ayeem ayam + cacar ayam = bapak ayam

Myung Dae said...

HAHA. Kesian kot kene Chicken Pop. Nasi baik 2 minggu cuti. Yang aku 2 bulan cuti. HUHU

Jom baca ( video amateur Tsunami )
http://myungdae92.blogspot.com/2011/03/hebat-kuasa-allah-terhadap-jepun.html

Myung Dae said...

HAHA. Kesian kot kene Chicken Pop. Nasi baik 2 minggu cuti. Yang aku 2 bulan cuti. HUHU

Jom baca ( video amateur Tsunami )
http://myungdae92.blogspot.com/2011/03/hebat-kuasa-allah-terhadap-jepun.html

combi said...

hahaha..smoga cepat sembuh ye ayeem ayaam..=D

The Sharkox said...

cikenpok ni adik beradik cikencop... cikencop sedap, cikenpok, lagi sedap

eton said...

jgn mkn kicap and makanan bergoreng... nanti gatal.. huhuhu.. seksa tau klu dah kena...

Abang Zam said...

kau hala api lighter kt benjol2 tu..bila meletup pecah terus sembuh

ini serius gilak

joegrimjow said...

chicken pox

Naddia said...

kejap lg ade la kat anu ko tuh..

cik ziqa said...

ahaaa...mmg musim chcken pox ke? opismate ziqa pon tgh kena ni...heee...

nk share petua :
letak kapur (bukan kapur papan itam tu taw) or bedak sejuk..

cubatrytest ye incik ayeem... :)

misz sheyla said...

maybe dorang da kene time kecik2 dulu kot..hahahahhaa..gile sadis kalo kene ni...nk mandi xboleh, nk makn kene pntang,nk bring sakit..nk sikat ambut sakit...petua dia tak ingat la plak

ank_amin said...

cacar ayam + ayeem ayam = lpas nih ape pulak?


heheh!


xpe2, moge ayeem cpat smbuh, insyaallah, amin. ;)

Cik Cammy Lia said...

comel betul pic ayam tuh.haha sedih je muke..haaa amik ko..nk sgt ahaks

Robot | Sakti said...

patut lah takda kat opis.

best gila.

hahaha

O'gosh said...

cuti memang best..tapi gatal ang amat tu yang x tahan...pastu bekas parut tu yang buat nak nanges...huhu

elianesuriane said...

ahaahha... dh complete pakej utk jd aym.. hehehe.. dulu pnh kena b4 xm spm.. juz nk psn jga mkn aka pantang itupun klo xnk ade parut akbt chic pox ah.. pntang pun ley cptkn bintik2x tu krink n hilang..

Jane Doe said...

Jangan makan kicap.. Nnti parut jadi hitam..jangan kene hujan.. nnti berparut.. h
ahahaha.. Aku mane penah ikut pantang.. sume aku sebat..
Hasilnya.. Mmg hebat.. Kulit aku licin mcm jalan tar lepas hujan...!

princess nabila said...
This comment has been removed by the author.
princess nabila said...

try minum air daun semambu..rase sgt sgt sgt sgt x berapa best..tp try la..

zarifahmr said...

27 march 2011

memang tarikh sejarah...

tssk

T____T

Cik Pieka said...

selamat ber-ayam cacar , eh?? :P

-telordibasuh- said...

wa kene chikenpop tu..kat telor ade tak?ade tak?hahahahaa..

Liyana Lunia. said...

ciken chop 5 bang ! milo tabur sekali

y u y u Z u l a i k h a said...

hahahahahahh! yuyu usik baju dan seluar awak kat header!! Izamir ajarrr!! bhahahaahahah!

Eday Faz said...

salam, dh follow n baca2 entri...
hope cepat sembuh n jgn sesekali kena ujan tau...nati naik biji2 lak...

http://izznchaa.blogspot.com

Ayeem Jemain said...

@faiz hoho nak anak ayam?

@myungdae 2 bulan cuti cikenpox?? lama gila???

@combi thanks combi

@sharkox sedap bila digaru

@eton makanan bergoreng pon takleh eh? :(

@zam haha gore gila tu

@joe ciken cop yukk

@naddia da ada da sikit2 ni

@ziqa yeke? musim sbb berjangkit huhu. oh ya, kapur tu ada jugak, tp time adik kena la.

@sheyla haha tp diorang kate diorang tak penah kena lagi

@cammy hehe kesian kan? ayeem la, ayam plak

@robot hoho mmg syok!

@ogosh tu la, gatalllll!

@eliane ok doktor. akan berpantang sepantang mungkin hehe

@jane haha aku pon main langgar je ni. tp nak try la berpantang sikit

@nabila ishhh minum eh? adeh, cam tak sanggup lak haha

@zarifah napa pah? apa terjadi?

@pieka hehe tenkiukk grrr

@telor hahaha ade la 2, 3

@liyana nah abang bagi cikenpox abang. grrr

@yuyu hahaha tak baik tau main bogel2kan org. haha

@eday hehe ok boss. :D

Ifti Larina said...

HAHA kesian. owg dah kena sejak baby. soo takde parut ngehngeh. jgn makan kicap! nt brparut. OKAY TIPU JE HAHAHA semoga cepat smbh

SiS NaD said...

SeuMuR iDooP SKaLi Je KoT... JanGKiTKaN La KaT SaPeR2 YanG BLuM KNe, CNFiRM CPaT BaiK... HeHe!~ PaPe PuN, SLaMaT B'CiKeN PoX... (^_____^)V

Faridzuan said...

Ayeem, kasihan kena ayam pox. Saya sekarang pun gatal-gatal, entah kenapa, asyik kerjanya menggaru. Takut saya pun kena chicken pox, ya sebelum ini saya belum pernah kena lagi. -___-

JuanYuan said...

hahah,,ayeem ayam nampak seksi dlm keadaan begitu..kah3..

aku kena dulu masa kecik so aku xtahu mcmana rasa..

lazatkah?

storyfromme said...

lambat gile ko kena chicken pox.huhuhu..

wannurfazrini said...

aisehhh br nak ajak dating . mcm mana ni ? ishkkkk !

Ayeem Jemain said...

@rina eh betol kan? takleh makan kicap

@nad cepat baik eh? alhamdulillah

@farid hehe selamat bercacar ayam

@juan haha thanks. agak lazat lah

@story lambat ke? aku bukan tua sangat pon huhu

@fadz jom dtg rumah. kekeke

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

haha..makin henseng r ayem...

Syat0za said...

waakkakaa.. nasib baiklah aku demam cacar dlu tak de tggl kesan..hee~ :D

hamzah ian said...

yeks.. konek ko ade jerawat...

lassiegewdix said...

lassie pom tak pernah kene !
tu hari anak buah kene , lepak kt rumah
tak berjangkit pulakkk !
fuhhhh ! nak mc !

Ayeem Jemain said...

@iqbal denggg henseng lah sgt. bertambah ageli ade.

@zai haha apa petua, pantang?

@hamzah ada la 2, 3 kat telor

@lassie haha meh la dtg rumah haha

Echin Nadiossa said...

hhahaah cian ayeem.btw ai xkena lagi..so jgn rapat2 ahh.pesan siap2.beli bio oil k.nnt parut senang ilang :)

*cimOt* said...

chicken pop!

Ayeem Jemain said...

@echin hehe adik ada pakai bio oil dulu. thanks ingatkan!

@cimot ciken pox lah. kan? napa ramai sebot ciken pop?

noraliza said...

minum 100 plus pun ok gak..dulu pernah gak kena tapi masa sek rendah ar.

Nieza Micha said...

dulu aku penah sebot chicken pox tu jd chicken chop... dah sume gelakkan aku... bahahaha...XD

selamat bercuti... ahah..XD

Ayeem Jemain said...

@norliza a'ah. 100 plus fungsinya sama cam air kelapa kan?

@nieza haha mmg elok digelakkan! ;D

gadis melayu said...

HBTAR mmg knl sgt ngan hospital tue.. hehehe.. semoga cpt semboh.. jelez sbb ayeem dpt cuti lame2 aish...^_^

Ninie said...

fuh ayeem da jd ayam sejati. blh la ajak mengawan ni. ehh ape ni ape ni :B

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

uishhh tua2 baru kena chicken pox ayem.. tapi best tu tak yah pi keja 2 minggu..huhu

Hisyam Nozi said...

Ni baru dinamakan chicken Pox!

Encik Psychopath said...

chikenchop ni bukan setiap org wajib kena ke ?? sape tak kene lg pasti akan kene.


bek mati skrg.

Ayeem Jemain said...

@gadis hehe dok klang eh?

@ninie ishh saya demam ni. =.=

@amira tua? grr

@hisyam yeah, chicken pox

@psycopath hahahahahahaha thanks buat aku gelak. chickenchop eh? ;D

♥CIK SHA♥ said...

bhahahaha..rasakan!sesuai dah tu..kui3..


aku sampai ari ni parut tak hilang walaupun dah setahun berlalu..T_T

Zana Zingaa. said...

jangan makan kicap oiii. aku last kena form 4. pehhh parut susa hilang bila kena dah beso :(

IQ = Iez Qis said...

yeaaahh!!! opss~~

YasminLaa said...

cuti mmg la syok. tpi nk melalui chickenpox ni sangat seksa.Min pernah kena 2 tahun lepas. memang susahhhhhh.

Uh.. petua dri my mom ; if nak tidur, alas dgn daun2 semambu.. mandi dgn air daun smambu..nanti kurang sikit gatal2 nya xD
p/s gatal badan chickenpox okayy -.-

Ayeem Jemain said...

@ciksha hehe padan muka!

@zana ye, tak makan kicap

@IQ grrrr

@yasmin ye, susah, seksa. haha ye la, tau, gatal cikenpox. gatal nak kawen mane leh hilang. haha

chuu said...

adess., belom kne., x nak kne langsung bole tak??

mohd ridwan said...

Ayeem budak ayam sejati....

gadisBiasa said...

kesiannyeeeeeeeeeeeeeeeee....
spe suh minx...dah kene..
aiyok...hik4

p/s: chumil la muke ayeem kne chicken pox tu..wakakaka

gadis melayu said...

klang tnh air ku.. tmpt tmpah drh ku.. hihihi.. mmg lahir kt hospital tue pown.. huhuhuhu..

Khuzrin Kamarudin said...

Kesian sama kau.. hikhikhik..

Eh, kau ni tak sombong kan? walaupun banyak gila komentar, satu persatu kau reply dengan jaya dan tanpa silunya.. bagus ar.. tak macam blogger lain..

4th.. maaf menggelar kau sebagai "kau", aku tak tahu umur kau..

HazHand said...

hahhaah! bpak sdeyh gile ko nh ayam pokxs!!! tu la,nak sgt!!haish

Ayeem Jemain said...

@chuu haha mungkin boleh, kalau mati awal. so, tak sempat kena la. haha

@wan hehe jyeah

@biasa huhu saje je mintak nak cuti haha

@melayu haha yeke? skang dok mana?

@khuzrin haha tak sombong eh? alhamdulillah. kekeke. blogger lain tu sapa? haha

@haz takpe, seksa kejap je ni. hehe

alia zarfullah said...

On my birthdayy tu! Hehe get well soon ;)

syaima.yunus said...
This comment has been removed by the author.
cimut munniey :) said...

alah ayeem! salah komen lah takdi. cimut terguna akaun kawan. delete lah komen tue haha.

oh badeway, jgn kena hujan tau . jaga diri bebaikkk

Ayeem Jemain said...

@alia hehe thanks n happy birthday

@syaima hehe thanks.

@cimut haha mane leh delete. byk nasihat tu. hehe.

Hashira Yusoff said...

sakit utkn penghapus dosa..harap ayeem bersabar oke. :)

--> Kem Biro TataNegara(BTN)--> masing² pulang dengan hati yang penuh dengan semangat patriotik!

Ayeem Jemain said...

@shira hehe a'ah. hapus dosa kecik :)

princess nabila said...

hahaha...mmg x sanggup la minum but nabila kene kat tekak..nk x nk kene la minum..hanya Allah jek y tau perit kene..da kene time form 3..exam lg 4 bulan mase tuh..sgt teruk..jgn lupe singgah blog nabila ehh..hik hik hik

adrinaqamarina said...

chicken pox tu bape kali je seumo hidup, naseb ah kalau ko kena banyak3 kali.

Ayeem Jemain said...

@adrina haha this is my first time ok

pRiNceSSmYra said...

sy kelewatan,,tpi nak komen gak,,
sy penah kene gak,,jangkit dri member2 mse kat camp,,pegi klinik doc x bgi mnum air klapa or mkn sup ayam and wat so ever,,sbb klu mkn or mnum bnde2 sume nnti campak 2 kua lgi bayak,lagi gatal,,

Ayeem Jemain said...

@princess ayeem minum air kelapa. mmg nak keluarkan semua. tanak simpan2. kalau simpan2 lg boleh terkena lagi bila2.

pRiNceSSmYra said...

yeke??? dem,,,ok,,sila jauh kn diri anda dri sy,,hahahaha

Ayeem Jemain said...

@myra haha meh sini meh sini

zaL_cdpx said...

bkn slalu kena time kcik je ke.. nape dh bsr pn ade yg kena... kehkeh

Ayeem Jemain said...

@zal tu lah. sbb berjangkit