Monday, February 21, 2011

Korban Prinsip Untuk Trend

Orang Malaysia ni memang trendy. Tapi yang taksub dengan trend ni biasanya budak-budak sekolah yang tengah cari identiti diri je. Dan trend itu boleh membakar mata. Hari tu aku pergi Sungai Wang, lepak makan dekat food court nya. Pergh, wa cakap sama lu, banyak gila budak-budak sekolah baru nak up bergelantangan dekat situ. Panas je mata tengok budak yang over ni.

Tapi yang aku nak cerita sekarang ni, trend yang maybe orang tak nampak lagi even dah masuk Malaysia pertengahan 2010 dulu. Trend basikal Fixie yang berwarna-warni. Pernah nampak tak dekat jalanan? Kalau dekat negeri lain maybe takde, tapi kalau dekat Selangor ni ada lah jugak beberapa. KL dan Johor pun mesti ada punya.

Memang kalerful. Jalan malam tak payah nak lampu bagai

Setahu aku, budak-budak urban, area bandar ni memang takkan naik basikal. Sebab aku ada lah jugak bercampur dengan beberapa budak urban, kaki clubbing semua, dulu-dulu. Memang lah diorang takkan naik basikal. Jatuh maruah katanya. Sampaikan diorang kata "daripada naik basikal, aku rela jalan kaki, naik bas doh".

Tapi sekarang bila dah ada trend Fixie yang berasal dari Sydney ni, budak-budak urban ikut juga. Sanggup korbankan prinsip, disebabkan fesyen. Wow hebat penangan sesuatu yang bernama 'trend' ni. Bagus jugak sebenarnya trend ni, elok untuk alam sekitar kan.



Comments
62 Comments

62 Kokokan Suci:

zarifahmr said...

bagus lah. takde pencemaran asap dgn bunyi duk prenggg3 sini sana.

Nurul Afifah said...

semata mata nak nmpk trendy..hilang peribadi diri..


entry bru ; http://afifahaddnan.blogspot.com/2011/02/encik-evan-raven-yg-menghina-islamknow.html

LehaMY said...

akhirnya trend gak yang menghancuskan prinsip dorang . hekhekhekhek :D

JuAn NaSir said...

elok utk alam sekitar, elok jugak untuk poket, jimat duit minyak... kalau ujan kita lenjun same2...hehhh

O'gosh said...

kadang2 manusia ni berlagak x kene tempat yem..

Ayeem Jemain said...

@zarifah yeah. betul. dpd merempit, baik mefixie hehe

@afifah takde pendirian diri. suka ikot orang

@leha hehe tu lah. asal nampak cool, diorang pedulik apa

@juan haha betol. sexy nnt baju nipis

@ogosh a'ah. acah bagus.

Biela Sapine said...

senaman ok apa. haha

Zulfahmi Abidin said...

aku igt aku salah datang blog tadi.rupenyer betul blog ko.sejak bile ko gune ayat ilmiah dlm blog nie weh.then ko provide informasi semasa lagik.wah3..ade perubahan skrg.meh aku fire pakai pedang aku meh.

adrinaqamarina said...

ada jugak perasan pasal benda ni,.

cakap pasal clubbing, teringat pasal zaman3 sekolah dulu, ramai tak nak dok hostel sebab tak ley kuar clubbing. amende entah~

Ayeem Jemain said...

@biela hehe mmg ok

@fahmie haha saje bervariasi. kalau asek melucah, melawak je, orang bosan nanti :D

Ayeem Jemain said...

@adrina haha budak2 skola nk gi klabing? nenek lahh.. berani betol

Robot | Sakti said...

jom beli fixie.

kayuh dari klang sampai kl.

hue hue hue

❤NazirahMoktar❤ said...

tau2..penah nmpak dak terengganu bawak..berkalaer2..bawak kat bndar lagi..hebak tak hebak dorg ni.. =,= peliks

Ayeem Jemain said...

@robot pergh kompom kurus

@nazirah oo ada eh kat ganu? wahh best jugak sycling tepi laut tu hehe

annur larra said...

wooah. cool lahh ayeem. boleh bawak utk guna dlm campus. tak payah jauh2 nak berjalan. -,-

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

alaa dekat melaka ni ada jugak. lawa kot! biasa diorang lepak dekat dataran pahlawan. ade kawan lyeah cerita, dekat satu tempat tu, (tak ingat kat mana), budak2 pixie ni berkumpul sampai block jalan. last2 polis datang, bertempiaran lari. sanggup tinggal basikal tu. haishh.

MegiPama said...

takpe ke lelaki bwk beskal? tak takut kurang kesuburan ke? haha

kite bwk beskal mak kite jela..

AmriGloomySunday said...

dekat uitm perak neh pon ade.tp takde la byk sgt dlm 2 3 kelompok jep

PutRi_nAdiA said...

trend sumeorang na ikot , , tapi ade akibat die gak kn . . yg ny baek punye lahh , mesra alam :) . mane pegi header ?

ieka darlink said...

kat melaka pon dah belambak budak naik fixie nih.
dah macam bangla balik kerja kilang je. :)

Izamir Ridzwan said...

hahah sy adalah saya.. hahah

anies anessa said...

kaleful...gila aahh...smart kot...
kalo cetu aku sanggop pi kelas kayuh beskal jer...

Ayeem Jemain said...

@annur haha utk student mmg sesuai :D

@lyeah pergh sampai camtu skali? dah mcm rempit dah.

@megi haha betol. pandai megi sorang ni. ;D

@amri 2 3 kelompok tu ramai lah jugak. kalau 2 3 orang sikit :p

@putrinadia yess elok tok alam hehe. haha ada je header

@ieka hahaha bangla eh? tak pepasal haha ;D

@izamir haha yeah. just be yourself

@anies hehe apa yang omputih buat semua smart. cuba benda tu org melayu yg start dulu. mau kena cemuh haha

JuanYuan said...

betol ah tu..member2 aku pon ramai yg dok sebok buat basikal warna-warni skang..mmg cantik..

aku nk buat jugak satu..tp aku tak suka naik basikal..

nnt telor menggelebeh..hahaha

Ayeem Jemain said...

@juan haha leh mandol doh naik beskal ;D

Amira Naddia said...

beskal aku kene curik dowh..
aku berdendam smpai skrg.
da dekat 10 tahun da aku dendam. peehh..kalau aku mati tak tenang jiwe aku

weh, aku boleh je jd cikgu bhse jawe. takde hal!

wannurfazrini said...

tu laaa , tade pendirian langsung , asal ada trend baru , follow je . snggup berhabis duit . akhir kata jadilah diri sendiri . hahaha :D

iqbalhakimi said...

aku berminat jugak nak ada basikal ni..belikan aku satu yem..haha

Ayeem Jemain said...

@naddia hahaha. tu la tanak lock beskal ko. ;D takde hal eh? bagi la email! aku nak add ko as author ni. grr

@fadz haha ye itu dia ceramah dr Dr. Fadz ya kawan2 haha

@iqbal haha baik aku belikan utk nenek aku..

Zulfahmi Abidin said...

hahaha.okey2.lepas nie aku tulis cerite seram lak ookey..

PutRi_nAdiA said...

ade eh? y xklua pon?

Ayeem Jemain said...

@fahmi a'ah.. tulis lah. teringin aku nak meremang roma

@nadia ade la. series ade. cuba nadia view using other browser ;)

farhan said...

hurm..... tetiba aku rasa nak men basikal balik...
tapi aku tak de la minat bsikal cam nie...
ingt lg... basikal lerun aku... hahaha....
kumpul duit beli basikal laa....
skrg mahal wooo... nak maintain mcm nak maintain motor.....

(erk... ape aku mngarut nie??)

Fadhilah Mn said...

dekat Melaka pun Fixie ni tengah popular. malam malam kalau jalan jalan makan angin dekat bandar mesti jumpa group2 Fixie ni. tapi, baguslah kut. janji tak pegi merompak atau meragut. =.='

SueKechix said...

Trend ni memang stailo!huhu! seswai ngan ekonomi mlaysia ni!hahaXD


p/s: tak sakit ke konek ngan seat kcik camtu>?

Echin Nadiossa said...

hahaha basikal comel.nek basikal best.ley ngorat2 geng sebelah =.=

farhaniza azman said...

nak basikal satu! hye ayeem ayam!

lassiegewdix said...

beskal ni lahh lassie carik itu hari .
dah jmpe kat jalan .
hukhukhuk .

Ayeem Jemain said...

@farhan haha lerun mountain bike? BMX lah cool! ingatkan ko naik beskal roda tiga haha

@fadhilah wahh da ramai ckp fixie byk kat melaka :D

@sue haha tak senonoh sue. kalau sakit pun, sue leh tolong urutkan kot? haha

@echin haha tapi takde 2 seat. takleh nak carry ekin. kekeke

@farhaniza hahaii nizaa! :D

@lassie haha carik kat mana? kedai basikal pon takde eh? rcuba google. mst rare, susah dapat ni ;D

Amira Naddia said...

ayam ayam ayam!! delok2 fanpage mu!

Ayeem Jemain said...

@nadia haha wait wait! ;D

Zulfahmi Abidin said...

baiklah sifu.^_^

fAiRy PrInCesS said...

cantik basikal tu tambah2 lagi yang kaler pink. hehehe

intan.maisarah said...

nak basikal tu.
hari hari naik
boleh kurus!

Ayeem Jemain said...

@fahmi sifu nenek kau! haha

@fairy hehehe suka la pompuan yg pinky2 ni ;D

@intan haha skang tak kurus ke? :D

farhan said...

hahaha.... kurang asam tul ko..
nak aku beli kan asam?? hehe...

Ayeem Jemain said...

@farhan takpe, aku ade stok setahun asam jawa hehe

SD said...

ayat kat fb tak nak kalah kan.... beria aku buka mau baca apakah yg dicarut

Ayeem Jemain said...

@SD haha yang ni dulu punye bang

kura said...

memang betul bebudak kat malaysia ni xda identiti dan suka cari identiti dan suka tukar tukar identiti. ish. p/s;peace! pecae! peace! haha..

The Sharkox said...

serius budak2 sekolah yg baru nak up ni memang bangang. semua benda nak tiru. aku paling menyampah tengok budak2 poser macam ni.. apa org putih buat, kena ikut.. ini adalah bangang. beli basikal raleigh sudah la.. ni nak basikal apa fixie apa lancau

MyzaAli said...

mza nak jugak. myza nk basikal ade bakul. hehe

SnowladieS said...

ayem ckp kat budak 15tahun tu.. "hello? kite beranak beranak je dari perot mak kte terus nampak basikal lah?? kayuh teros, maknenye kte tak ketingalan zaman pun. tak heran pun kan kan ayeem?" bila berbasikal hanya untuk mengikut trend atau menunjuk, gini la jadiknye temah oii

Ayeem Jemain said...

@kura haha betol. tunggu la diorang jumpa identiti sendiri

@shark hahaha kau pon anti eh? aku rasa nak aje langgar guna lori bebudak ni

@myza haha oldshool. baru comel. kekeke

@snow haha betol. kita dulu lahir drpd diorang ye dak?

Anonymous said...

i baru tadi ja nampak cute2 guys riding fixie ni..kat sungai petani! sempat gak ambik gamba dorang.wahh cool gile... memang nampak best sebab ada juga Chinese boy yang join. i tertanya dorang nak kemana ? ada konvoikah or something? so i gogglela, rupanya ini adalah basikal Fixie!! thanks blogger for your information. ada kebaikan juga.dari dorang lepak tak tentu hala ,merempit,baik join mcm ni isnit? :)

kaizen said...

terbaik...

eida said...

btul2..ari tuh lpak muar mlm2 rmai giler dak2 bwak beskal nieh....

CikBulat said...

yeh, saya adalah saya dan kamu adalah ayam. yeh yeh !

sYafIk-wAy said...

ye betul . aku sokong . hahaha

naqiah said...

kedah byk okay kat sg petani.. y join xtreme basikal wakil malaysia pon bdk dr sg petani.. :D

Azizah Umairah said...

elok untuk alam sekitar dan aktiviti merempit di kalangan pelajar sekolah pun berkurangan jugak kan? heheh

syud said...

gila/.. kat perlis pon dah ramai kot pakai bnatang ni.. dh la bawak laju2.. aishh.. sentap mak nak.. hehehe