Saturday, January 22, 2011

Kenapa Mereka Suka Jadi Pembaca Sunyi?

Pembaca sunyi, silent reader. Pembaca blog yang tak meninggalkan sebarang jejak, even bigfoot pun tinggalkan jejak lah korang ni, grrr. Aku percaya almost semua blogger pun pernah dan sedang menjadi silent reader. Dan setiap blog pun mesti ada silent reader masing-masing. Silent reader sebenarnya sangat banyak bilangannya, dan terbahagi kepada beberapa kategori. Macam Anugerah Bintang Popular jugak lah.


TERGESA-GESA 

Orang tu cakap, "Aku kat opis doh tadi. Baca tajuk entry kat dashboard, macam menarik. Aku pun singgah lah. Tengah dok stim baca sekali boss aku dah menuju ke arah aku daa. Aku pun tutup terus sampai lupa nak singgah balik lepas tu"
Aku cakap, "Aku kadang-kadang baca blog orang kat dalam enfon je, sambil berak. Tenang je baca baca dalam jamban, takde siapa kacau. Strategi beb, strategi!"


MALAS NAK KOMEN, KALAU ROMEN RAJIN LAH
Orang tu cakap, "Aduhh, aku malas doh nak tekan butang post komen. Ia membazir 0.000001% tenaga aku. Apatah lagi nak menaip sampai 100 huruf? Dah membazir tenaga aku sebanyak 20cm kalori dah. Aku baca pun dah cukup baik dah"
Aku cakap, "Makan roti canai banjir, yang memerlukan kau angkat sudu, carik-carik roti, cucuk roti guna garfu, asingkan roti dengan bulu-bulu mamak, kunyah dengan ehsan, tak nak pulak kau cakap buang tenaga?"


DENDAM KESUMAT SAMPAI LUMAT
Orang tu cakap, "Aku dah banyak kali komen entry dia. Last-last aku fedap malas nak komen dah. Dia bukan komen entry aku balik. Bajet lah tu, sombong siahhh. So, sekarang aku baca cukup lah kan"
Aku cakap, "Ishh komen kena ikhlas bang, akak; bukan nakkan balasan. Entry kalau best, followers tak ramai pun boleh dapat komen banyak ye tak? So, semua di tangan anda. By the way, sombong tu sama tak dengan busy?"


EGO! YA, MAHA EGO!
Orang tu cakap, "Ahh aku blogger femes kot. Follower aku lagi ramai dari dia maa. Jatuh lah saham aku komen entry blogger yang kurang follower ni. Tak kuasa mak!"
Aku cakap, "Follower tak jadi ukuran lah. Berapa kali aku nak cakap?? Followers ramai, tak semestinya entry kau best. Kalau follower pun follow sebab konsep 'follow aku dulu, nanti aku follow balik' baik tak payah. Aku banyak kali jugak komen entry blogger yang follower dia berpuluh-puluh. Entry dia menarik, aku komen lah."


TAKDE BLOG
Orang tu cakap, "Saya takde blog lah bang. Saya follow up blog abang pun through facebook fan page aje. So, saya baca je lah. Nak buat profile blogger leceh."
Aku cakap, "Dalam banyak-banyak kategori, yang ni paling suci sekali. Hampir boleh dimaafkan. Tapi kalau nak komen as anonymous pun boleh kan? Eh, aku lupa aku dah disable komen by anon. Bagi mengelakkan komen-komen tak berwibawa daripada pengutuk tegar sakti, even takde kes lagi. So, anda dimaafkan, hehe."

So, agak-agak korang dalam kategori mana? Kalau aku, kategori malas (busy sebenarnya) dan tergesa-gesa. Hehe. Maaf lah sekarang aku jarang sangat blogwalk, run, fly, swim apa semua. Apatah lagi komen entry korang kan. Im a busy man, mann. Bekerjaya katanya. *geli tak?* Balik rumah pun busy dengan bermacam projek; servis banner lagi. Anyway, nak komen, tanak komen tu hak masing-masing kan. Tapi kalau boleh, tunjukkan support lah. Baru lah tuan punya blog rasa dihargai dan lebih bersemangat untuk meneruskan aktibiti pembloggingan ini. :)

P/S : Segala isi kandungan di atas tidak langsung ditujukan kepada sesiapa atau berkaitan dengan sesiapa. Ia hanyalah luahan secara umum dicampur imaginasi



Comments
156 Comments

156 Kokokan Suci:

echah mashuri said...

jadi silent reader la best wehhh...:)

chuu said...

aku silent reader blog ni., wakaka
tetibe bersuare*

Irine Nadia MaRceLLo said...

irine xde dalam kategori. kategori irine, kategori TERLUPA. hhehehe.

hye ayeem! :) lama irine x komen2 kan.

mcjust.lol said...

aku kategori satu.. ni baru kali kedua aku komen kat blog ni. haha!

MATAHARI said...

haha. lawak reason2 tu. aku jd silent reader kalau aku tak tahu nak komen apa.

Ayeem Jemain said...

@echah haha best apaa pulak? terangkan sikit? ;D

@chuu hahaha 1st time komen ye ni? nice to know you. kalau boleh nak kenal sume silent reader ayeem ayam :D

@irine haha terlupa macam mana nak komen eh? haha. tu la, irine sombong. kekeke.

@mcjust haha kemain ingat pulak dia kali ke berapa kan haha

umie said...

umie rasanya ketegori 1...rasa terkejar2 je nak g blogwalking kat blog org lain..sometime jadi silent reader jer..then ada masa tinggalkan jejak kat shoutbox jer..hehhe

Ayeem Jemain said...

@matahari haha point baru tu! cool jugak point tu. haha

@umie haha kuat blogwalking lah ni. tinggal jejak kat shoutbox pon dah cukop rasenye. asalkan jejak ;D

suffer8zine said...

kalau aku jumpa entri best aku komen aje bro

Terkini : Pakwe Durjana Bakar Makwe

Ayeem Jemain said...

@suffer ko mmg terbaik. rajin komen org punye entry. aku gi mane2 aje mesti ade muka ko kat komen ;D

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

yes yes yes, hha, fifiey jd silent reader blog ayeem;)

lassiegewdix said...

alahhh .
lassie punye kategori takde pun ?
lassie tak komen kalau entrynye superb gilakkkk .
cm tersentappp lahh kononnye .
cth blog : the other khairul .
tak terkumen awwww.
sebab otak ni ligat bermain dengan kate2 beliau.
pehhh ayat !

Wanybunny said...

my answer is..
sy kesian dkt tuan punye blog sbb kena reply bnyk komen, haha kidding

Ayeem Jemain said...

@fifiey haha yeke? tenkiu. ;D

@lassie haha yeke? nnt wa check. ;D

@wanny hahaha, tak payah sian-sian. padan la muka dia kan. sape soh buat entry best2 ;D

Izamir Ridzwan said...

tkde dalam kategori diatas.. ha3

Ayeem Jemain said...

@IR abes tu ko kategori mane? haha

anamizu said...

aku silent reader gak..hihi

recent post : |khurafat???|

Izamir Ridzwan said...

kategori 50-50.. kekadang rajin kekadang malas.. time rajin habis yg mna aku siggah aku komen.. time mls tu jgn kata komen, jerit kt shoutbox pon tak.. just lalu jer..

Ayeem Jemain said...

@anamizu haha kita semua silent reader :D

@IR haha kira kategori malas lah tu. tp 50% je. ;D

cikpia said...

aku pemalu. ha ha.....

Nurain Hasan said...

terbaekkk la weyyy
HAHAHHAHA
;p

Ayeem Jemain said...

@pia malu2 nak ke mane? haha

@ain haha ape terbaik? lu kategori mane?

chEntA said...

saya kategori..
ermmm..busy+lupa..
tp,kalo tyme rjin..smua blog nk komen..=)

iqbalhakimi said...

selepas aku anlisis aku tak tahu aku dalam kategori mana..kadang2 malas sebab tenet slow..jemm..jemm...HAHA

Nur Areefah said...

pasal ego tu memang takleh blah =.="
buang dalam reban ayam lah ego2 ni :P

tak sambut thaipusam pun kena cucuk

Nieza Micha said...

skng busy la... n tergesa-gesa... kadang dah bukak blog org tu... then bos panggil.. terpaksa la tutup blog tu terus... tanpe tggl jejak ape2 pun... huhu...

Ayeem Jemain said...

@chenta hoho kira kategori pertama la tu ya. sama lahh kita :D

@iqbal oo kira kategori malas tp sub-kategori lain lah tu haha

@areefah tu la. lbh baik naik moto ego lah haha

Ayeem Jemain said...

@nieza oo ko keje rupenye eh? haha keje apa?

shatooman said...

aku kalu boleh nk komen semua blog yg aku tengok.. tp kadang2 x leh komen sebab internet slow, atau x tahu nk bagi komen, atau serabut dok tulis verification berkali-kali tp x lulus..

Ayeem Jemain said...

@shatooman cool points ko bro. hehe ;D

Farhan Zulhusmi said...

saya ketegori puak lentang bidang dada...hahaha..(masuk pertndingan berenang pulak)hehehe...
nice entry....betul tu....
tapi rsenya lebih banyak org tinggalkan jejak kaki dri membca kan??emm...
tapi xpe...itu masing2...its ok..

Nieza Micha said...

huhu... baru jek keje... keje kerani jek... tp ade wat kan design utk company gak... kau keje kat ne weh...?

Fina Fento said...

saya kategori tak tau apa nak komen walaupun entri dia ada 2000 patah perkataan-.-

MR.ScreamO said...

silent is good!(Sopan je)hahahah

Ayeem Jemain said...

@farhan haha nape tak kategori 100 meter lompat berpagar? yes betol. hak masing2 lah. takkan nak paksa kan?

@nieza haha design utk apa? aku keje buat game lah :)

@fina fento haha 2000? rajin ko baca eh? ;D

Nieza Micha said...

ouhh... design utk baju company... ape2 berkaitan company la... kene wat resit la.. flyers sume.. utk web pun ade gak.. kene wat montaj... gune flash.. aku buntu jap psl flash tu.. haha.. ajar aku weh...XD

Miss Ran said...

kategori malas haha

kalau ade dpt duit rjinla mengomen..takde ke award paling rajin komen

kompom ramai nk komen

Umie Nadhirah said...

Klo aku kategori yang mana Ayeem?.. HAHAH..Adakah aku kategori pelindung kaabah..?hahaha!

Niz said...

kdg2 jadi silentreader
just baca sbb rs mcm diri ni tak layak utk komen
ececey!

Ayeem Jemain said...

@nieza oo kira a.k.a jadi designer utk company lah.

@missran haha pergh nak duit tu. kalau dpt duit, mst la ramai spam ye tak? ;D

@umie haha berani ko cakap camtu.

@niz haha over kan niz ;D

Nieza Micha said...

yup.. lebih kurang camtu lah... ade org nak aku watkan design... aku tak tau nk charge bape.. adehh..

Cik Shag said...

Ada lagi satu kategori Ayeem lupa. Kategori, tak tahu nak komen apa sebab tak paham isi. Haha. Boleh tak? Kiki :P

Ayeem Jemain said...

@nieza ikot lah. aku pon taktau. depends pada kesusahan lah. agak2 berbaloi lah. jgn amek untung byk sgt. tak berkat. hahaha poyo kan aku?

@shag haha ade jugak org dah bg points tu. byk lagi la points aku tinggal huhu :p

Robot | Sakti said...

pengutuk tegar sakti?

nasib baik bukan robot sakti.

hahahaha

Ayeem Jemain said...

@robot aku ingat nak letak "pengutuk robot sakti" tadi, tapi kang kontrovesi lak

lysa sofia said...

lysa xde jugak dalam kategori ni :p special case sikit. haha comment macam dah lame kenal je -,-

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

bagila komen sikit. at least takde la rase macam buat blog syok sendiri.

JuanYuan said...

aku pon silent reader gak..

hanya blog2 tertentu jer aku munculkan diri..hahaha

Ayeem Jemain said...

@lysa haha takpe la. mesra la bagus. ni mesti salu masok kedai mesra petronas ni kan? haha

@oshin hehe betol. komen kesian pon takpe la kan? hehe

Ayeem Jemain said...

@juan pergh munculkan diri. da macam kluang-man pon ade ko ni haha

Iqa Mopmo said...

Dulu Iqa silent reader blog ni lepastu dah jatuh cinta sangat kat blog ni, terus nak tunjuk muka. Haha

Oreo said...

kita dalam kategori tak tau nak komen apa.

Sophie Al-yahya said...

sama kategori dgn ayeem. =0)

Biela Sapine said...

Saya tak suka comments time tenet macam siputt. Salahkan tenet. Weee ~

Ayeem Jemain said...

@iqa ishh tak baik tau silent2. mak marahhh haha

@oreo hehe ade ramai jugak bagi point tu :D

@sophie hehe sopi pon berkerjaya kann ;D

@biela haha ade ade. ramai gak bg jawapan tu. hehe

YasminLaa said...

saya punya kategori ;
MALAS NAK KOMEN, TAPI ROMEN RAJINLAH.

(ya,mengaku dengan jujurnya,esp yg rajin romen) hahah ==

Ayeem Jemain said...

@yasmin hahaha, da tau da. mmg rajin sgt kan? haha

Shino said...

ak igtkn tiap2 kali ko g tnds, ko smbelit...tiap2 hari plak 2...lme gile...ahahaha....

Hashira Yusoff said...

saya suka je k0men entry org..org je yg x suka k0men entry saya..hehehe.
w0ot..nama pnah ade dlm list 'peromen' terhebat dekt blog ayeem kn.. bangga la.. haha!! ^___^

Ayeem Jemain said...

@shino hahaha shhh.. skang takde lagi. kat wisma on9 je kat lappy. apa susah? hahaha

@shira haha. tak baik tau berkira. mmg peromen hebat! rasa nak cuba je. hahaha

Zana Zingaa. said...

aku nak kategori pemalu la ayeem. hahaha

Ayeem Jemain said...

@zana haha nak malu watpe. bukan komen tanpa pakai baju pon. haha

SYAFIQAH / S said...

nice entry..best hape jadi silent readers..haha :D

Ayeem Jemain said...

@syafiqah haha best plak? macam stalker je pulak da :D

Cik Zety said...

huu,aduhh panjang nye na kena scroll sampai bawah tapi xnak jadi silent reader pny psl komen jugak~ hiyahh *padahal selama ni mmg silent reader pon -.-

wannurfazrini said...

wohooo , aku tade dlm mana2 kategori doee. semua blog aku follow guna profile .


btw love this word

. By the way, sombong tu sama tak dengan busy?"


ahaaaa

Ayeem Jemain said...

@zety oo jahat tau. tak suka! haha

@fadz haha kategori MILF ke blondie ke? pon bukan? haha. aku pon suka. haha

applemasam said...

huhu..bce blog smbil berak yea?
kreatif sggh. :)

Ayeem Jemain said...

@tyka haha bosan lah duduk je tunggu taik keluar. hahaha

faraheartbeat said...

big foot dtg neyh . keh3 ;))

Mr. Swift said...

Ayeem Jemain?

Wahaha dah lama tak jumpe name pun sudah kasi tukar lolz.



Psst! : Okay Mamak Mu Jahat! AIK?
Psst! : Dunia Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!
Psst! : YA! Memang Saya Ada Skandal Affair Dengan Isteri Rosyam Nor Pun!

yoi said...

ape salah silent reader? ok pe, nampak cm misteri. =)

TunTeja said...

sunyi? ON SUNYI dan hantarkan ke 32665 :p
HAHAHAHA.

Iqa Mopmo said...

Mak mana marah? Haha merepek je!

She's retarded said...

jadi silent reader sebab tak faham apa yang diorang merepek. Apa yang budak sekolah faham bila diorang meraban pasal credit hours, assignment pelik2, gaduh dengan bf/gf

Woofer Storm said...

kdg2 tak tahu nak komen apa..hehee lagipun kalo blog ni msuk bloglist,confirm nak terjah hari2.heeehee mcm tu boleh ea??hehee

Ayeem Jemain said...

@farah perghhh keciknya kaki big foot ni haha

@swift erk kite penah jumpe meyh?

@yoi haha tu yang tanak tu misteri2 tu. seremmm

@teja hahaha takmo lah. buang2 kredit. kekeke

@iqa marah la. dia bgtahu aku td dia marah haha

@she's hahaha kesian dia. takpe, tunggu masok lah nnt ok? ;D

@woofer hehe boleh aje. time kasih la. ;D

yoi said...

apsal seram la?
bukat wat cite hantu pon *ayat nk misteri2 tu cm gaye stalker x? :P

Ayeem Jemain said...

@yoi yeah, thats the thing. mcm stalker, pembunuh bersiri, penculik, perogol hahaha

yoi said...

erk. hyperbola gila bley?
k fine. xmo jd silent reader da.
jd observer je.

Ayeem Jemain said...

@yoi haha nak majok plak kan? ;D

yoi said...

hahaaha yek boleh?
merajuk?
come on la. cm geli je

jg silent reader di tuduh stalker.
klo komen byk2 nty org menyampah pula.

so i choose observer then. =)

Ayeem Jemain said...

@yoi haha mmg geli. chaitt dia sendiri yg cakap stalker =.=

d_LA said...

dla ni kalo bleh nak komen sume tp keje giler tuh nak komen beribu org..hehe..so dla dahulukan yg komen dla..pastu ada ms lbh baru gi komen blog org lain pulak..xde istilah dendam2 ni..kalo bleh mmg nak bc sume blog ni..aku kene upah PA kot..hahaha

SpaQue said...

org yg jd silent reader ni sbb mls nk type..so pkai mouse je scroll down copy2..tgk pic dah pastu out

Entri bes kat sini Taufik Hidayat Halangan Terakhir Chong Wei | Proton Malaysia Open Super Series 2011

Ayeem Jemain said...

@dla hehe kalau camtu mesti pengomen blog dila stick sampai bila2. tak mcm ayeem, dulu rajin komen, lama2 dah tak komen. ramai yg camtu. tp nak wat camne, ayeem bz. =.=

@spaque hehe kira malas lah tu kan. aku pon kekadang camtu hehe

hamzah ian said...

so kena komen la ni? dem yu..


aku kategori paling suka komen. tp kategori tu takde..

setiap kali aku baca mesti aku komen sbb aku ni rajin tak tentu pasal.

alang2 baca baik komen ye dak? mana la tau dia balas balik.. mana la tahu tu mmg tak pasti ah sama ada dtg ke tak.. haha

bodo aku komen byk2.. ko baca sekali imbas je pstu publish kan. bukan ko baca balik pun.. tu pasal aku slalu komen

"oyeahhhh"

Adinda Amy Sensei said...

salam...

saya pertama kali singgah blog ini dan terus saja komen..hehe...

Ayeem Jemain said...

@hamzah haha first time aku tgk ko komen panjang. aku baca kot, siap balas. ko lain lah, publish teros. yg ko type oyeahh bukan sbb tu, sbb ko tak baca pon entry orang. phuihh!

@adinda hehehe tenkiu adinda :D

Sky Before Pinky said...

ehehe...silent readers... kadang2 saya ade gak jadi SR.. asalkan tak bgi komen -ve..ok lah tu..

Echin Nadiossa said...

kategori takde mood ado x?HAHAHA ;p

Syat0za said...

...........
tengah baca ni.. Syhhh! DIAM AR! xD

NOOR FATIN said...

suka komen je. xsuka jadi silent reader. haha

Ayeem Jemain said...

@sky haha ikot masing2 lah kan ;)

@cici haha oo ikot mood la ye? kalau takde mood tu, kira malas lah kan? ;D

@zai hahaha ok ok. aku tak bagitau ayeem ;p

Ayeem Jemain said...

@fatin haha bagus ini budak. nah eskrem :p

░♥si lampu neon♥░ said...

still geram kat ko, tak rajin singgah blog aku hahaha.

tapi aku juga suka silent reader, mostly dorang faceboookers yg takde blog =)


Check it out Entri Paling Best !
# Siapa Suka Makan Roti Milo ?#
# Frame Ikea Dari Blogger Eqbalzack#
# Pekerja Sambilan Diperlukan !#
# Tak Suka Jalan DI One Utama ! #

Nabilah said...

Wehh !! Aku suka header kauuuu !!!
Smart wooooo ~

*tiada kaitan dengan entri -_-"

Ayeem Jemain said...

@neon hahaha jangan lah marah bang. bz kot. :p

@nabilah haha mmg takde kene mengena. anyway thanks! ;D

Nur said...

wallaweh..yang last tuh baik je kan innocent je bunyinya..hahahaa

Ayeem Jemain said...

@nur hahaha betol lah. kalau ade pon 20% je penujuan tu. hahaha

Amirrah Zawani said...

kalo i baca i komen lah, kalo tak baca tak komen lah.. hehe :)

Heidi Shafiq said...

aku blogger pemalas..

Ayeem Jemain said...

@amirrah haha bagus ini budak

@heidi ko mmg malas, lukis rajin plak kan haha

DiaUmaiNiNaz said...

aku baru singgah terus nak romen..no..no..no komen di sini..
heee..best. cayalah bro!

cikgosip said...

saya baru ber belog belog ni....give me time and follow me :)

kina_razali said...

yang nie aku sokong sangat2.
betul2,aku xsuka org ckp
'saya dah follow blog kamu,follow back oke'.rasa mcm nak penyepak jer kot.HAHA.


*nak baca tentang gadis yg tewas dgn rakan sebilik?jom singah my blog*

Ayeem Jemain said...

@dia hoho thanks sis! ;D

@gosip hehe goodluck! :D

@kina haha tampar je. ko mesti saje perli orang atas ko kan? hehe

farhan said...

aku pun silent reader most of the time... hehehe....
aku nye reason.. aku bkn pengikut blog yg tegar... hahaha...
aku follow kwn2 je... or yg best...
tapi nak tekan butang follow pun payah....;p follow ingt alamat blog je.... hehehe...
lagi satu alasan... aku nie parti pmbangkang...
so... kalau tak de nak di bangkang kan... aku malas nak komen...... leh tak??? hahaha...

Ayeem Jemain said...

@farhan hehe boleh aje. oo, liat nak follow org ek? jual mahal gak ko eh haha. susah gak asek nak bangkang, bila nak sokong? haha. btw, adik ko pon follow blog ni. hee

adrinaqamarina said...

eh aku satu je, kalau aku busy, maksudnye memang tak sempat nak bukak langsung blog mana3.

so secara automatiknya, kalau aku bukak blog mana3, aku akan komen sekali.

err tu aku la. kejap je kot nak type3. :P

Wawan3y. said...

lagik suke jadik silent reader jep sbb pmalu amat, wahahahaha ;p

Ayeem Jemain said...

@adrina pergh rajin ko ni eh. bagos2! nmpk sgt kat sana boring kan? haha

@wawa haha watpe nak malu. bukan komen sambil berbogel pon haha

farhan said...

hahaha... aku tau adik aku ade follof.... aku yg suruh die follow bila tau die pun rajin mmblog nie... hehhe..

farhan said...

hahaha... aku tau adik aku ade follof.... aku yg suruh die follow bila tau die pun rajin mmblog nie... hehhe..

Ayeem Jemain said...

@paan haha yeke? hebat promosi mulut. hehe. anyway thanks bro! duit deposit rumah bila leh dapat? hahaha

Sophia Rani said...

skrg wa silent reader pon sbb busy sem akhir.. kalau kome pon time balik rumah.. heeeeeeeeee

Ayeem Jemain said...

@pia hehe tak kisah la tu kan, asalkan komen. tq pia! pia ni mmg rajin komen. hehe

Sophia Rani said...

hehehe.. org rajin komen kat blog tertentu je.. rasa tak best kalau tertinggal entry.. sbb kalau balik U mmg maleh nak blogging..

Ayeem Jemain said...

@pia kat blog tertentu? blog laki je ke camne? hehe. skg cuti mid sem eh? :D

Sophia Rani said...

blog yg jadi feveret ler.. hehehe... tak kesah la boboy ke gegirl ke.. hehe..

a'ah.. cuti midsem + gong xi fa cai..

Ayeem Jemain said...

@pia hehe kira ayeemayam ni blog peberet lah? tenkiu hehehe. wah, semua U ke midsem ni? leh lah buat next projek (speed quiz) :D

Sophia Rani said...

ayeem nak wat speed quiz..??? pe tu..?? maknanya cm contest2 ke pe?? heeeeeeee

Ayeem Jemain said...

@pia hehe lebih kurang cam contest lah. tp buat kat fb fan page. ayeem bg 3 soalan, then sape dpt jwb paling cepat + tepat, dpt topup hehe ;)

Sophia Rani said...

wahhh... bila tu..?? nak3 hehe

Ayeem Jemain said...

@pia hehehe weekdays depan kot. taktau lg, nnt ayeem buat entry pasal tu ;D

Aizul said...

Entry ini bermaksud tiada alasan lagi bagi anda menjadi silent reader. mari mulakan jidup anda dengan berkomen haha. XD

Ayeem Jemain said...

@aizul haha betol. tapi kebanyakannya komen kat entry ni. entry lain tak komen haha

Firdaus said...

Btul tuh aku skong.. Aku pn blogger baru tp aku xsuka dgn konsep "i follow u, u follow i blik" rasa mcm annoying.. Kang klu x follow blik rasa mcm thutang budi plak sbb dia dh follow kita.. Aisehh.. Serba salah dibuatnya.. :|

Ayeem Jemain said...

@firdaus haha kalau ko rasa apa yg ko buat tu betul, takyah rasa bersalah bro. patotnya, blog yg best je deserved difollow. so, nak org follow buat lah blog best2 kan. ;)

Firdaus said...

yeah that's rite tp bkn sng nk buat blog yg best2 especially mcm ayeeayam..hahaha

Ayeem Jemain said...

@firdaus haha byk la kau. byk lagi blog best. sayafaiz.blogspot.com kenal? simple je, tp org suka. follower ramai hehe

Firdaus said...

nti aku check..x hbs lg survey2 blog org.. aku pn newbie lg dlm blogging.. Klu survey pn aku pg survey blog awek2 cun dulu mcm hanis zalikha ke..hahaha.. tp aku mmg suka blog kau bro..mcm2 cara yg ko ada utk sampai kan cite kat korang.. Aku nk buat tp syg adobe flash mmg aku out btul..adobe yg lain ok..aisehh..huhuh

Ayeem Jemain said...

@firdaus haha takpe, laki standard gitu. aku pon sama. tp last2 aku tgk blog laki jauh lebih baik. blog pompan bosan lah haha. kalau ko suka blog lukisan, check this out. http://www.ayeemayam.com/2011/03/blog-lukisan-kegemaran.html. wahh kira pro PS, AI, AE, ngan DW la? ni kira basic la ni. kalau terer sume termasok flash, gi mana pon ada value. hehe. tp aku more to flash je. yg lain leh kata 20% je baru.

Firdaus said...

nak kata pro xde lah sgt bese2 je..huhu..tlupa lak nk g tau DW aku mmg x usik langsung..klu sudi bleh check kat blog aku or kat channel utube aku.. itupun klu sudi..hehehe..aku igt nk blja gak flash tp aku bab2 mlukis mmg fail..dulu time skolah rendah ada gak mlukis2 gambar kartun dragonball tp skang mcm dah xbleh je..hahaha

Ayeem Jemain said...

@firdaus ishh dpt tau PS ngan AI dah cukop sebenarnya. AE lak ngan FL, kapel. haha. aku edit2 gambor ni basic kaw2 la. kadang2 aku buat file image pon guna FL sbb lg laju. dah biasa kan. haha nnt aku singgah. ada karya sendiri ya? aku suka blog2 berseni ni

Firdaus said...

At least ko tau gak mlukis..haha.. actually aku more on video effect..aku lbh suka wat video or motion graphic coz ni je lah cara aku lpskan tnsion..hahaha..ok bro..seni aku biase2 je.. ok lah bro ada masa aku dtg jnguk blog ko..now dah nk dkt final exam gua jd busy skit..hahaha..

Ayeem Jemain said...

@firdaus kira ko more to AE lah? aku kenal sorg mamat ni animator kat astro. dia terer FL ngan AE. mmg dia suka buat video sendiri, then letak effect. mmg terbaik lah. tangan pon leh jadi pistol real. hahaha. cool. entah2 ko mmber dia? haha

Firdaus said...

hahaha..xde lah bro..aku nie just freelancer je..ade mase aku buat lah video.. aku pn blja sndiri2 je..tgk tutorial skit lps tu try n error..haha

Ayeem Jemain said...

@firdaus haha yela, dia buat video pon sendiri2 punya keje. masa lapang. haha blaja sendiri lagi bagus dpd orang ajar. try and error tu mmg elok lah kan nak paham lebih. lagi2 bab programming. grrr pening pale. haha

Firdaus said...

tau xpe..bckp pls programming mmg pning owh..aku nye final project pn x siap lg..microsoft visual basic pnye coding byk giler..pning pale..haha..tp bro aku nak tye skit lah ko lukis2 nir pkai tablet or what??klu pkai touch pad or mouse susah kan..

Ayeem Jemain said...

@firdaus hahaha aku mmg benci doh prog. tp semenjak kerja, semenjak buat game ni aku suka plak. sbb dah paham sikit2. OOP tu yg penting rupanya. time blaja, taktau apa main blaja je. haha. aku guna mousepad je. tp untuk diary tu aku guna tablet. payah doh guna tablet. tak biasa. lukis kertas gak best!

Firdaus said...

owh ok lah tu..tablet pun bkn murah stahu aku bratus riban gak..ribu pn ada..aritu aku pg apple store yg bamboo tablet tu blh thn harga nye.. menggigil poket aku dibuatnya..haha..klu gne tablet pn dah style ni kan pkai kertas..hohoho..

Ayeem Jemain said...

@firdaus aku beli rm300. paling murah punya. wacom bamboo. nak canggih siap ada skrin teros. 1000+! haha sejujurnya aku bukan lah hebat sangat melukis. style sendiri pon takde. tp asalkan ada rupa org, kete tu jadilah ye tak? haha.

miszjijieha said...

okkk....im comment now
dun want to be silent reader
bruu start follow blog nieee=)
best!

Ayeem Jemain said...

@jijieha hehe thanks alot! :D

nanie zainudin said...

waaaakakakaka...
nanie byk dok bce entry ayyeem
tp x komen pown..
kne cop silent reader la ni eh?
okk...from now on nanie komen la..
haha

Ayeem Jemain said...

@nanie hehe yela. penat tau orang buat entry flash bagai tp takde org komen. sian. haha thanks nanie!

Gie_Mia said...

aku mesti lambat jer comment2 blog org.. aku kategori yang malas nak comment.. nak baca jer.. cukup la utk tmbah pengetahuan kan...

Ayeem Jemain said...

@gie hehe tp tuan blog akan lebih rasa dihargai kalau dpt komen ;D

Gie_Mia said...

camtu kew.. nti sy rajin2kan dri comment k...

^_^LyNn^_^ said...

fes jmpa belog ni...baca..
pastu buka lagi entry best jugak..skarang ni dah tegar..wahaha..x sangka..tgh kursus pon asyik buka belog ni..
gelak jer tapi tak rajin komen..
fes komen ni..slamat berkenalan..^_^

Ayeem Jemain said...

@gie hehe thanks. tp tak rajin pon? haha

@lynn hehe selamat berkenalan. thanks sgt2 support ayeem ayam! ;D

Ila9591 said...

err..ak ske bce je..
ni 1st ak komen..
wlupun ade blog..
p ak xpost pape un..
ak ske jd silent reader je..
btw keep on writing..
ak support ko..
bgos blog ko..
gud2..hehe..

Ezaty said...

first time kome. haha xD
bukan malas nak kome, tapi tatau nak cakap ape. hee~ ^^v

cik Dil said...

lg suka jd silent reader..^^

dyg_khairunisa said...

lbh suka jdi silent reader & just follow blog je..