Thursday, November 25, 2010

Tutorial | Basic Motion


P/S: Ayeem dah tukar teknik tutorial sebab teknik yang sebelum ni banyak masalah. Kalau rasa² nak upload hasil pemahaman pada tutorial ni kat blog korang, adalah dialu²kan. Boleh Ayeem ukur tahap pemahaman korang tu. Btw, rajin² lah godek² software Adobe Flash tu. Lesson memang banyak sikit tulisan/explaination, sebab flash ni memerlukan pemahaman. Flash banyak guna akal logik. Btw, feedback terhadap tutorial ni amat digalakkan. Boleh Ayeem perbaiki apa yang patut. :D



Comments
87 Comments

87 Kokokan Suci:

Sophia Rani said...

owhhhh.. hehe.. best2... tenkiu.. :)

Syat0za said...

yeszaaa! tutorial yg pertama! ahahaha, thanks ayeem! walopon zai dah tau..huhu ^_^
respek ngan lu bro! :D

Ayeem Jemain said...

@pia hehehe senang paham tak?

@syatoza kalau dah tau sikit2 lagi bagos! :D

Syat0za said...

baru tau smpai "shape tween" jek..hohoh
^_^

Ayeem Jemain said...

@syatoza haha ok lah tu. takpe, slow2 study. plus kena rajin lah explore flash tu. ;)

Shino said...

perrhh...da siap..kompem org phm...ak x yh wt la klu gni...hahaha...

Ayeem Jemain said...

@shino haha buat lah. ko buat lah tutorial yang banyak coding. ;D

Shino said...

I'm from Australia. I need to learn this flash thing for my project. can you give me the password?

Ayeem Jemain said...

@shino adeh mak omputih mane lak yang spam2 ni

Shino said...

hahaha...yeala2...ak ajar coding...ckt2 la...hahaha...

Nieza Mi-cha said...

nak try wat tutorial nih... tp kat tmpat keje... tak boleh... kene tunggu internet kat umah ok dulu... wuwu...

Ayeem Jemain said...

@shino hehe byk2 je senang.

@nieza hehe ok, anytime. ;D

Adira Jamal said...

macam mana nak view flash tu?

Ayeem Jemain said...

@adira ya Allah dah bape puluh kali sebut dalam tu. CTRL + ENTER

Adira Jamal said...

dah cuba. dia kata bukak pebende tah

Miya Omar said...

terima kasih saya ucapkan kepada encik ayeem ayam kerana sudi buat tutorial ini walaupun saya agak kebodohan sedikit dalam hal hal macam ini T________________T

Ayeem Jemain said...

@adira yeke? printscreen sikit. send ke ayeemayam@gmail.com

@miya hehe welcome. takpe, nnt lama2 mst pandai punya. ;D

Adira Jamal said...

eh dah ok . hehehe.

Ayeem Jemain said...

@adira fuhhh

Gayahspears said...

yahooo.... berjaya :) KAH3

Ayeem Jemain said...

@gayah berjaya camne plak?? sape bg pswd?

Markonah said...

ayeem thanks kemas gila tutorial ko, senang nak fham ohh. tq :)

Ayeem Jemain said...

@markonah haha ye? alhamdulillah. kekeke

zaL_cdpx said...

ape kna passwrd2 nie..
cm xikhlas je ! cissss

nk oi..nakkk~

zaL_cdpx said...

nmpk cm mudah dfahami ! thanks beb

kt umah nnti aku try ! weee

Ayeem Jemain said...

@zal security org ckp. hehe mmg mudah pon. ;)

cRazyBoy DaNger said...

thks ayeem 4 information...

tp sye nk blajar cr wat button or banner cm blog nie ;)


thks 4 a lot :)

Ayeem Jemain said...

@crazy nak buat tu kena la blaja basic dulu. slow2. sabo2. hehe

Huda Luna said...

tenkiu!
ai dah paham! hehe
tunggu nak try buat je ni

Ayeem Jemain said...

@huda hehe yeke? bagos! ;D

syafiqah ezam shah said...

dah jadi!thanks ayeem::))))

syafiqah ezam shah said...

ayeem.piqa dah publish hasil tutorial ni kat blog piqa.sila usha ye;)

http://syafiqahezamshah.blogspot.com/2010/11/tutorial-basic-motion-dari-ayeem-ayam.html

Ayeem Jemain said...

@fiqa hehe welcome and congrats!

adrinaqamarina said...

ayeem, kat mana nak donlod flash tu, orang tak boley donlod la kat link yang awak kasi tu. huhu. sori!~

btw thanks~

Ayeem Jemain said...

@adrina boleh. 100% boleh. pilih regular dl, bukan high speed dl. ni mesti pilih high speed ni. ;)

Fatehah A. said...

dah dpt buat, tp lepas save, x leh bukak pun.huhuhu

Ayeem Jemain said...

@fatehah oo sebab takde player tu rasenya. cuba download ni. http://download.macromedia.com/pub/flashplayer/updaters/10/flashplayer_10_sa_debug.exe

SYaMiLa said...

dh lama nk belajar buat flash...akhirnya jumpa blog ni..tgh download adobe flash player ni... ;-)

tq for sharing.. ;-)

Ayeem Jemain said...

@mila eh yeke? tgk header mila flash je :D

Miss Yaty said...

yaty datang nak tuntut ilmu jugak :)

Ayeem Jemain said...

@yaty hehehe youre welcome. ;)

bunnies said...

tq ayeem tp mmg circle tu supposedly mcm ghaib ke keyframe 40 eh? x nmpk sgt die bergerak mcm bergolek ke keyframe 40 ke =P

Ayeem Jemain said...

@bunnies it depends la ape yg u tukar2/gabungkan kat keyframe 40 tu. maybe move or resize or transparent or tint or macam2 la :p

bunnies said...

oooic tq2.. nk try skrg =D

p/s: sori, am a dummy ;p

Ayeem Jemain said...

hehe try2. explore2. haha disebabkan dummy la u subscribe. kalau tak watpe subscribe kan. ;)

Mr. Shah said...

best2...leh pun bt artwork bergerak...slama ni main ngan ps and ai je...huhuhu

Ayeem Jemain said...

@shah hehe yeah tu la dia flash. ;)

ieqa said...

terima kasih atas ilmu yg dicurahkan encik ayam ehh encik ayeem! ^^

Ayeem Jemain said...

@ieqa welcome! ;)

Nadhirah Izzati said...

Thanxx!

Ayeem Jemain said...

@nadhirah welcome. ;)

nekkenproject said...

AYEEEM oi! Ash mmg dah lama berminat nak belajar psl ni!! :D

Ayeem Jemain said...

@nekken hehe teruja bebenor. haha aku da bg password tu. ;)

nekkenproject said...

Ayeem : Ash xjumpa lar file SFW tu..kat mana ea? Bingung1

Ayeem Jemain said...

@nekken eh ade la SWF tu. kalau takde try press SHIFT + F12

Iqa said...

Dah dapat, Thank you :)

Ayeem Jemain said...

@iqa welcome :)

RedBoys said...

woha. thanks. terbaik.

Ayeem Jemain said...

@Red thanks! ;)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

arghhh...tak jadik!!
mcm mne nk gerakkan bola tu??xpham :(

Ayeem Jemain said...

@fiqah org lain boleh nape fiqa tak boleh? sebab tak ikot bebetol. cuba follow betol2 tutorial tu. TQ

ashraf said...

baru festaim bace.ok gak.at least refresh balik ilmu yg dah lame lupe ni.thanks ayeem.

following ur tutorial from now :)

Fadhilah Mn said...

pergh, kene usaha lebih ni nak belajar. banyak bende tak faham lagi. kene try slow2. tgh download software adobe. HEHE

btw, thanks. :)

Ayeem Jemain said...

@fadhilah hehe blajar slowly, bg paham bebetol. ;)

Luna Chempaka said...

dah faham !! thanks ayeem.. senang phm tutorial neh.. lps nk cuba pulak

Ayeem Jemain said...

@luna belaja leklok ye! ;D

Mizz Farah said...

waahhhh....da reti wat...
pasni lesson 2 n 3 lak ke??HEHE

Ayeem Jemain said...

lesson 2 and 3 dah keluar da pon :)

SYaMiLa said...

baru berkesempatan tgk lesson satu...huhuhu...bz nyer pasal...

tp mmg nice la tuto tu...suka sgt..tq yea...

Ayeem Jemain said...

@mila hehe alhamdulillah tenkiu

Miss Yaty said...

dtg nk belajar flash sempena tahun baru :)

Ayeem Jemain said...

@yaty hehe blaja jgn tak blaja

SYaMiLa said...

mmg tk leh la nak download..last2 download macromedia flash 8 aje dari pirate bay...

cara lain sket..tp lbh kurang sama je...dh jadi pun wat gambar tu bergerak...

seronok ni..tq yea..

nanti cuba lak tuto yg kedua... ;-)

Ayeem Jemain said...

@mila hehe congrats and goodluck!

Mommy Pinky said...

yayy, senang giler cikgu ayeem!! best la tutorial nih. xD

Ayeem Jemain said...

@mommy hehe tenkiu

Ibrahim Ismail said...

tenkiu for d tutorial!!
kemas dan mudah d fahami ^__^

Ayeem Jemain said...

@ibrahim thanks bro. ;)

♕ EyKa QieSh ♕ said...

qiesh suka

Anonymous said...

dh boleh sikit2..
tp macam mana nak buad rama2 or bunga ?leh tutor x ?
stu lagi,macammana nak transparentkan benda tue ?

ShafiqIzwan said...

TERIMA KASIH AYEEM!!

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

sgt2 bergune tutorial ni!! maceh ayeem!! ^.^

My Name is Mar said...

dulu dah penah blaja flash tapi da lupa..
BTW,thanks cz entry ni berjaya memulihkan semula ingatan:)
ho-ho-ho!

si macho said...

berjayaa \(^__^)/ sukaaaaa sukaaaaa

wakakakkaka .walaupon da bertahun tutorial ni wa bru tau T ^ T soobsss noob sungguh .

wa da try n jadi .masehh ayem ayam miang walopon ko miang tapi kau da bg aku ilmu ^^,)v

..bicara hati ke hati.. said...

ooo..jadi jadi..terimakasihh:)

Mohamad Hanafi said...

Terima kasih.. Tutorial ni sgt difahami .. akhirnya dapat juga blajar adobe flash ni... Alhamdulillah

akoo said...

hihi seronok! first time blaja flash. =D